Ukrajinský ministr zahraničí Kuleba podal demisi. Potřebujeme novou energii, řekl Zelenskyj

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Kuleba podal rezignaci

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba podal demisi, informovaly ve středu ráno agentury Reuters a AP s odvoláním na předsedu ukrajinského parlamentu Ruslana Stefančuka. Ten na svém Facebooku zveřejnil Kulebův ručně psaný rezignační dopis.

Kulebovův krok následuje poté, co část ministrů nabídla své demise. Ukrajinský parlament ve středu schválil rezignaci vicepremiérky pro evropskou a euroatlantickou integraci Olhy Stefanišynové a dalších tří ministrů, naopak nepodpořil odchod další místopředsedkyně vlády a současně ministryně pro reintegraci okupovaných území Iryny Vereščukové.

ČTĚTE VÍCE: Rusové vypálili rakety na Kyjev, drony útočily i na Lvov. Z Polska znovu vzlétli spojenci

Spolu s Vereščukovou a Stefanišynovou podali v úterý demisi ministři strategického průmyslu Oleksandr Kamyšin, spravedlnosti Denys Maljuska a ochrany životního prostředí Ruslan Strilec. Odchod ministrů už poslanci podpořili. Zatím není oficiálně známo, kdo odcházející vládní představitele nahradí. Jmenování nástupců očekávají ukrajinská média ve čtvrtek. Demisi, kterou podal Kuleba, se poslanci zatím nevěnovali.

Poslanec Jaroslav Železňak v případě Stefanišynové na síti Telegram napsal, že parlament ji ve čtvrtek znovu jmenuje na stejnou pozici a zároveň jí přidá ministerstvo spravedlnosti.

Tuto informaci uvedl i list Ukrajinska pravda po jednání poslaneckého klubu vládní strany Sluha národa a posléze ji potvrdil předseda jejího klubu Davyd Arachamija. Další vicepremiérka Vereščuková údajně přejde do prezidentské kanceláře, kde bude mít na starosti sociální politiku, a ministerstvo pro reintegraci okupovaných území zanikne a jeho agenda přejde k ministerstvu pro místní rozvoj, jehož šéfem bude jmenován Oleksij Kuleba, dosavadní zástupce šéfa prezidentské kanceláře. Sama Vereščuková mezitím potvrdila, že se stane zástupkyní šéfa prezidentské kanceláře.

Arachamija rovněž uvedl, že exministr Kamyšin se stane prezidentovým poradcem pro strategická odvětví a jeho křeslo v kabinetu převezme šéf zbrojovky Ukroboronprom Herman Smetanin. Novým ministrem zahraničí se podle stejného zdroje stane Kulebův zástupce Andrij Sybiha a ministra životního prostředí vystřídá nynější náměstkyně ministra energetiky Svitlana Hrynčuková. Ze šéfa fondu státního majetku Vitalije Kovala bude nový šéf resortu zemědělství. Stávající náměstkyně ministra obrany Natalija Kalmykovová se stane ministryní pro záležitosti veteránů, ministrem kultury Mykola Točynskyj, ministrem mládeže a sportu Matvij Bidnyj.

Změny mají vládu posílit, jak to Ukrajina potřebuje, uvedl v projevu v noci na středu prezident Volodymyr Zelenskyj. Po schválení prvních demisí doplnil, že se Ukrajina neobejde bez nové síly. „Dnes potřebujeme novou energii,“ řekl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry ohnivého pekla. Ukrajinci proti okupantům použili směs, která dokáže propálit i ocel

Tagy:
Ukrajina politika ministr zahraničí vláda Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Dmytro Ivanovyč Kuleba Iryna Vereščuková Denys Šmyhal Ukrajinska pravda