Stovkám ukrajinských vojáků u Pokrovsku hrozí obklíčení. Rychle se stáhněte, radí organizace

Ukrajinské zákopy u Pokrovsku

Záběry z bitvy u Pokrovsku

Ruská armáda při rychlé ofenzivě směrem na Pokrovsk obešla ukrajinské vojáky jižně od vesnice Memryk. Kolem několika stovek obránců se díky tomuto manévru utáhla smyčka ze tří stran – a podle listu Forbes hrozí, že dojde k úplnému obklíčení. Analýza proto radí Ukrajincům vycouvat.

Zatímco Ukrajinci překvapivě vnikli do ruské Kurské oblasti, Rusové postupovali na Donbasu. V srpnu ruská armáda denně zabrala v průměru 15 kilometrů čtverečních území. Jejich zjevným cílem je město Pokrovsk, ke kterému se přibližují každou hodinou.

ČTĚTE VÍCE: Rusové vypálili rakety na Kyjev, drony útočily i na Lvov. Z Polska znovu vzlétli spojenci

Při překotném postupu na Pokrovsk jednotky Moskvy obešly pozice odolávajících Ukrajinců jižně od vesnice Memryk. Čímž podle několika analýz vzniklo pro Ukrajince významné bezpečnostní riziko.

„Výsledkem je obnažený výběžek vybíhající na východ za ruské linie – výběžek, který by se při několika rozhodných ruských manévrech mohl změnit v past pro stovky ukrajinských vojáků,“ napsal list Forbes, který se kriticky vyjadřoval už ke snaze Ukrajinců útočit na ruském území.

Ukrajinské pozice jsou teď obklíčené ze tří stran, od severu, jihu i východu. Pokud by ruští vojáci koridor rychle uzavřeli, ocitli by se obránci v pasti. Ukrajinci čelí v oblasti významné přesile, na Pokrovsk mají postupovat i za cenu velkých ztrát desetitisíců ruských vojáků.

Hrozící obklíčení na jih od Memryku potvrzuje i projekt DeepStateMap, který se snaží co nejpřesněji mapovat pohyby armád na ukrajinské frontě. Znázorňuje mimo jiné i území, které naopak Ukrajinci zabrali v Rusku.

Rychlý ústup, nebo držení pozic?

Ukrajinské Centrum pro obranné strategie uvedlo, že součástí jednotek, kterým na jih od Pokrovsku hrozí obklíčení, je i 25. výsadková brigáda vyzbrojená německými bojovými vozidly Marder. Právě na ní teď ukrajinské velení nejvíce spoléhá.

„Pokud 25. výsadková brigáda nezastaví nepřítele u Ukrajinsku, ústup by mohl vyústit v obklíčení nepřítelem,“ napsala organizace, podle které se do pasti dostává část hned čtyř ukrajinských brigád.

Proukrajinská organizace Conflict Intelligence Team, která je původem z Ruska, ale po invazi se přesunula do Gruzie, pak Ukrajincům rovnou radí kvapné stažení.  „Bylo by vhodné, aby se z oblasti stáhli dříve, než jim ruské síly odříznou zásobovací a ústupové trasy,“ uvedla organizace.

Ukrajinci by prý mohli srovnat své linie a vykopat nová opevnění o několik kilometrů dále na západ. Úspěšné stažení těchto jednotek by naopak podle analýz mohlo vytvořit pro Ukrajince půdu k úspěšnému bránění Pokrovsku.

„Opuštění oblasti by znamenalo ztrátu 77 čtverečních kilometrů ve prospěch Rusů, ale mohlo by zachránit celé prapory. Optimistická hodnocení upozorňují na možné zpomalení ruského postupu kolem Pokrovska, což by mohlo dát Ukrajincům příležitost posílit obranu a logistiku,“ analyzuje list Kyiv Post.

Místo možného obklíčení ukrajinských jednotek:

Chystající se bitva o Pokrovsk bude zřejmě dalším významným milníkem války. Pokud by Rusové zabrali i toto město, ve kterém před válkou žilo přes 60 tisíc obyvatel, znamenalo by to pro Moskvu největší úspěch od dobytí Bachmutu, který Ukrajinci bránili déle než rok. Ani bitva o Pokrovsk proto zřejmě jen tak neskončí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry ohnivého pekla. Ukrajinci proti okupantům použili směs, která dokáže propálit i ocel

Tagy: