Ukrajinci utíkají, aby nemuseli na frontu. Na hranicích jich zadrželi tisíce, uvádí zpráva

Ukrajinský voják u dělostřeleckého zařízení

Od začátku války zabránila ukrajinská pohraniční stráž v útěku více než 20 tisícům mužů odvedeným do armády. Nejvíce branců bylo zadrženo na „zelené hranici“ s Rumunskem a Moldavskem, píše web deníku Kronen Zeitung s odkazem na ukrajinskou pohraniční stráž.

„Od 24. února 2022 zadržela pohraniční stráž asi 14 600 lidí, kteří chtěli nelegálně opustit Ukrajinu,“ uvedl mluvčí pohraniční stráže Andrij Demčenko. Dalších 6 200 mužů bylo zadrženo s falešným povolením k výjezdu ze země. Všichni se chtěli podle Demčenka vyhnout vojenské službě.

ČTĚTE TAKÉ: Volodymyr Zelenskyj vyhodil všechny vojenské náboráře. Viní je z braní úplatků

Na začátku ruské invaze byla nařízena všeobecná mobilizace a muži ve věku od 18 do 60 let mají zákaz vycestovat ze země. Statistický úřad EU Eurostat tvrdí, že 27 650 ukrajinských mužů ve věku 18 až 64 let je registrováno jako uprchlíci ve státech Evropské unie, v Norsku, Švýcarsku a Lichtenštejnsku.

Na Ukrajině kromě toho kvete nelegální prodej lékařských potvrzení o neschopnosti sloužit v armádě. V některých ukrajinských regionech se od začátku ruské agrese zvýšil až desetkrát navzdory extrémně vysoké ceně. Potvrzení stojí až 10 tisíc dolarů (220 tisíc korun). Korupce ve vojenských náborových střediscích nabobtnala do takových rozměrů, že prezident Volodymyr Zelenskyj v polovině letošního srpna vyhodil všechny vojenské náboráře.

Kromě toho Ukrajina snížila požadavky na zdravotní způsobilost pro službu v armádě. Povolávat bude i ty, jejichž schopnost byla dosud považovaná z medicínského hlediska za omezenou, píše web Ukrajinska pravda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajina hlásí průlom v Záporožské oblasti

Tagy:
válka armáda Ukrajina korupce Kronen Zeitung branci Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu