Umělecké dílo můžete vytvořit i pomocí natrhaného papíru

Každý může být umělcem. Pokud máte chuť tvořit, ale nevíte, jak na to, nebo si chcete vyrobit opravdu jednoduchou dekoraci, zkuste vytváření obrázků z natrhaného papíru. Kombinovat můžete různé barvy, vzory a odstíny. Zajímavého výsledku dosáhnete kombinací stejné barvy – jenom v jiném odstínu. Stačí opravdu jen trhat a lepit.

Jste minimalisti, ale přesto se chcete pustit do tvoření a vyrobit si vlastní dekoraci? Zkuste s námi vyrábění obrázku z natrhaného papíru. Použít můžete barevné papíry, balicí papír, nebo speciální reliéfní či jinak zajímavé papíry. Kombinovat můžete jakékoliv barvy, vzory, nebo si pohrát s několika odstíny jedné barvy, a také s matným a lesklým efektem.

Co potřebujete na obrázek z natrhaného papíru

  • různé barevné a dekorační papíry
  • pevný podkladový papír
  • nůžky nebo řezací nůž
  • řezací podložku
  • pravítko
  • rámeček na obrázek

Postup výroby papírového obrázku technikou trhání

Připravte si podkladový papír podle vnitřního rozměru rámečku. Můžete ho vystřihnout nebo vyříznout řezacím nožem na papír. Ve stejné velikosti si připravte paspartu, která bude vytvářet okraj obrázku. Pasparta se vám bude lépe připravovat řezáním.

Pak si můžete vyhrát s trháním papíru. Natrhejte si různé kousky, které můžete skládat vedle sebe, ale velmi zajímavě bude působit vrstvení přes sebe. Zajímavý prvek udělá i bílé místo, které se vám podaří při trhání na kraji papíru vytvořit náhodně.

Průběžně si papírky přikládejte a skládejte obrázek přímo na podkladový papír, abyste viděli, co vám z vašeho tvoření může vzniknout. Než papírky nalepíte, můžete celou papírovou dekoraci neustále měnit, doplňovat a vylepšovat.

Před lepením ještě přiložte i paspartu a zhodnoťte, zda je vaše dílo již hotové, nebo ho přeci jen ještě upravíte, aby to dokonale ladilo a příjemně působilo i s paspartovým okrajem. Nakonec ještě uřízněte nebo odstřihněte přebytečné části natrhaných papírků, které přesahují okraj obrázku. Můžete průběžně, nebo až po nalepení jednotlivých částí.

Nakonec jednotlivé dílky vašeho obrázku nalepte, případné přečnívající kousky ještě odstraňte a nalepte na hotový výrobek paspartu. Dobře se vám bude pracovat s tuhým tyčinkovým lepidlem na papír.

Hotový obrázek vložte do zadní strany rámečku a nezapomeňte ho vložit správně přední dekorační stranou dolů.

Založte zadní kryt se stojánkem. Hlídejte si správnost směru nožičky obrázku, abyste neměli své dílo vzhůru nohama. Nezapomeňte zamáčknout kotvící pacičky po stranách. Hotové dekorace z natrhaných papírků umístěte na viditelné místo, kde z nich můžete mít každý den radost a příjemný pocit z vlastnoručně vyrobeného obrázku.

Tagy: