Upřednostnila mou pohodu, je vděčný Dostál partnerce. Proč se během závodů kouše do tváří?

Zlatý Dostál děkuje snoubence: Anežka upřednostnila mou pohodu před svou

Počtem pěti olympijských medailí dorovnal Emila Zátopka, legendární běžec měl ale čtyři zlaté. Josef Dostál vybojoval nejcennější kov až letos v Paříži. Stejně jako Zátopek měl po boku partnerku, která má pro jeho sport absolutní pochopení a v jeho cestě mu pomáhá. Anežka Paloudová je totiž také kajakářkou. „Bylo to pro ni asi velmi psychicky náročné, protože já jsem jinak velký pohodář, ale před tímto závodem jsem nervózní byl,“ přiznal olympijský šampion v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Zlatá medaile je jako nejcennější tečka za velkou dřinou a obdobím plným nervozity a nejistoty, zda v rozhodující den vyjde vše podle plánu. To ví moc dobře i Josef Dostál, rychlostní kanoista – kajakář, který zvítězil v Paříži na kilometrové trati.

ČTĚTE TAKĚ: Další medaile Čechů na olympiádě. Kajakář Josef Dostál vybojoval zlato

„Před tím závodem jsem kladl sám na sebe velký tlak. Přece jen jsem nevěděl, co od sebe čekat a ta nejistota vytvářela velkou nervozitu. A po tom závodě mi bylo dost špatně,“ řekl Dostál v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Když jsem si odbyl to první kolečko médií s novináři a televizí, tak mi velmi došly síly. A když jsem se šel převlékat do stanu, musel jsem si sednout na židli do průvanu, aby to se mnou neseklo.“

Dvoumetrový olympijský šampion je známý tím, že dá do závodů vždy maximum. Někdy při tom teče i krev. Když se totiž na kajaku blíží k finálním bójkám a cítí svalovou bolest či upadající energii, občas se zevnitř kousne do tváří, aby bolest přebil bolestí. „Dva dny po tom mě vždycky pálí jíst, ale zvládl jsem to,“ přiznal s úsměvem.

Dostál je známý jako velký vtipálek a showman, každopádně občas i on potřebuje úplně vypnout a ponořit se do klidu. „Rád se věnuji předávání radosti lidem. Ale na druhou stranu, pak chci být doma, zavřený sám s partnerkou a chvilku koukat na televizi nebo se jít projít.“

Ve snoubence Anežce Paloudové prý zlatý kajakář našel skvělou oporu, a tak má bezpochyby i ona podíl na jeho triumfu. „My se s Anežkou bavíme o všech věcech, nejenom o sportu. A podporujeme se oba navzájem v životě. Anežka věděla, že je to pro mě velmi důležité a možná někdy upřednostnila mou pohodu před svou a snažila se mě před závodem uklidnit,“ prozradil Dostál.

„Doufám, že jí to vůbec neuškodilo v jejím závodění. Ale podle toho, jak zajela, jak závodila, bych řekl, že to na ní nebylo vůbec znát. Bylo to pro ni asi velmi psychicky náročné, protože já jsem jinak velký pohodář, ale před tímto závodem jsem nervózní byl,“ dodal.

Tagy: