Urozená ojetina: Na prodej je Bentley, který vlastnila britská královna Alžběta II.

Kdo by chtěl cestovat jako britská královna, může. K mání je totiž luxusní limuzína Bentley Mulsanne v typickém zeleném lakování, která patřila přímo Alžbětě II. Zachovalé auto má vysoký výkon a velmi malý nájezd.

Její Výsost britská královna Alžběta II. je na trůnu už 69 let. Za tu dobu vystřídala celou řadu automobilů. Jí i členy královské rodiny bylo nejčastěji vidět ve vozech značek Land Rover nebo Bentley. Automobilka z Crewe dokonce postavila několik speciálních modelů přímo pro vladařku. Nyní je na prodej jedna z běžnějších limuzín, která ale královně přímo patřila.

Jde o Bentley Mulsanne, tedy luxusní limuzínu, kterou Alžběta II. vlastnila mezi lety 2013 až 2015. Měla rovnou dva totožné vozy. Jeden sloužil pro cesty v okolí Buckinghamského paláce a jeden pro její domov ve Windsoru. I vzhledem k velkému vozovému parku má prodávaný automobil poměrně malý nájezd. Za dobu ve službě královně zdolal jen něco málo přes čtyři tisíce kilometrů.

Typicky britsky zelený

Nutno podotknout, že královna má dobrý vkus na barvu svých vozů. Bentley Mulsanne byl vyveden v klasickém britském zeleném laku. Zeleně je zbarvená i část koženého čalounění interiéru, zejména na vrchu palubní desky nebo na volantu. Zbytek je béžový, doplněný o ořechové dřevo s intarzií. Zelená se opět opakuje na hebkých koberečcích.

O rychlý přesun Alžběty II. se staral výkonný motor. Bentley Mulsanne pohání přeplňovaný benzínový osmiválec s objemem 6,75 litru, který má u této britské značky desítky let dlouhou historii. Na palubě tohoto vozu dodával výkon 377 kW (512 k) a točivý moment 1020 Nm. O hladké rozjezdy se starala osmistupňová automatická převodovka ZF.

U luxusních automobilek bývá zvykem, že nesdělují cenu svých vozů. Proto i prodejce této královské ojetiny – společnost Bramley Motor Cars – oznámí přesnou částku až vážným zájemcům. Cena nového Bentley Mulsanne se pohybovala obvykle mezi 10 až 13 miliony korun. Vzhledem k tomu, že má tento konkrétní vůz v technickém průkazu slavného majitele, lze předpokládat, že oproti novému kusu na ceně moc neztratil. Ba možná i získa.

Tagy: