Ústavní soud poprvé rozhodne o eutanazii. Nechci se dočkat života na vozíku, říká Petr

Pan Petr bude u Ústavního soudu žádat o právo na asistovanou sebevraždu.

Petr žádá o eutanazii, případem se bude zabývat Ústavní soud

Ústavní soud se bude poprvé za dobu své existence zabývat případem eutanazie. Muž z Pardubic požaduje, aby mu lékař směl pomoci zemřít. Argumentuje nesnesitelnou bolestí, špatnou prognózou a nesouhlasem s politickým režimem v Česku. Soudy všech stupňů jeho žalobu zatím zamítly. Žádost k Ústavnímu soudu chce poslat do konce týdne.

S právem na eutanazii se snaží pan Petr uspět už šest let. „Mám zlomenou páteř a bohužel už se s tím nedá nic dělat, takže mi bude jen hůře. Nechci se dožít toho, že bych skončil na vozíku v léčebně dlouhodobě nemocných,“ řekl CNN Prima NEWS Petr Bartheldi.

ČTĚTE TAKÉ: Martínkem to nekončí. Rodina „stamilionového“ chlapce díky solidaritě Čechů pomáhá druhým

Asistované ukončení života je však v České republice nelegální, a tak mu žádost letos zamítl i Nejvyšší soud. „Soud to podle českých zákonů správně zamítl, ale odůvodnil to podle nás špatně. Nicméně umožnil, aby se pan Bartheldi obrátil na Ústavní soud,“ uvedl právník a předseda Spolku pro uzákonění eutanazie Milan Hamerský.

„Život a zdraví jsou považovány za tak významné hodnoty, že i když se týkají konkrétního člověka, převažuje společenský zájem na ochraně těchto statků před právem jedince o těchto statcích svobodně rozhodovat,“ uvedl ve svém rozhodnutí soud.

„Chci rozhodnutí nejen kvůli sobě, ale aby v budoucnu lidé, kteří trpí nevyléčitelnou nemocí, měli možnost se sami rozhodnout,“ odůvodňuje své rozhodnutí Bartheldi.

V České republice by asistovanou sebevraždu podpořila většina obyvatel. Podle posledního průzkumu je pro eutanazii až 73 procent Čechů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kupovat kyselinu hyaluronovou na internetu? Skoro jako sebepoškozování, míní expert

Tagy:
eutanazie žaloba vozík asistovaná sebevražda právo Česko Ústavní soud České republiky Nejvyšší soud České republiky