O invalidní dceru se starala 30 let, pak přišlo zranění. Dnes Bára prosí o pomoc

Petra se narodila jako zdravé miminko, vše se ale změnilo, když jí bylo deset měsíců. Dívenka tehdy onemocněla herpetickou meningoencefalitidou, a od té doby je těžce postižená. Celý její život se o ni starala maminka Barbora, která 30 let zvládala péči o dceru bez cizí pomoci. Při péči o umírající sestru si však přivodila těžké zranění. Kvůli poranění krční páteře nemůže s Petrou manipulovat, skončila v invalidním důchodu. Dnes se s žádostí o pomoc obrací na druhé. Pro dceru potřebuje zakoupit upravené vozidlo. Proto na platformě Donio vznikla sbírka.

„Před 33 lety se mi narodila úplně zdravá dcerka Petruška. V deseti měsících ji napadl vir oparu a Petruška měla herpetickou meningoencefalitidu, zánět mozku. Od deseti měsíců je těžce postižená,“ líčí maminka na platformě Donio.

ČTĚTE TAKÉ: Večer sršel nadšením, ráno se nevzbudil. Petrovi bylo 40 let, pro ženu s dětmi vznikla sbírka

Dcera je plně ochrnutá. Neudrží hlavu, nepoužívá ruce, občas se na své nejbližší usměje. „Se vším jí musíme pomáhat: od vyprazdňování, krmení sondou po zvládání epileptických záchvatů, které ji trápí i několikrát denně. Péče o Petrušku je velmi těžká, jak psychicky, tak fyzicky,“ pokračovala Barbora.

Staral se o umírající sestru

S péčí o Petru jí pomáhá její maminka, která je v důchodu. „Vše jsme 30 let zvládali. Pak jsem se však mimo Petrušku začala starat o svou sestru, která v 56 letech zemřela na rakovinu. Při manipulaci s jejím bezvládným tělem jsem si poranila krční páteř, musela jsem podstoupit operaci, kde mi sešroubovali tři obratle,“ vysvětluje.

Celý život se rodině obrátil vzhůru nohama. „Už nemohu Petrušku zvedat. Museli jsme pořídit zvedáky, najížděcí rampu, upravit byt. Vše bylo nákladné, ale zvládli jsme to. Už nám však nezbývají prostředky na úpravu a zakoupení vozidla – které by nám pomohlo s převážením dcery k lékaři, na nákupy, k rodině, na návštěvy – a na bezbariérovou přestavbu bytu,“ sdělila Barbora.

Z toho důvodu vznikla na platformě Donio sbírka. „Vybrané peníze použijeme na zakoupení hydraulického zvedáku do auta a jemu adekvátního vozu, zbylé peníze použijeme na bezbariérové řešení bydlení. Hlavní je však změna a úprava vozu k přepravení invalidní dcerky,“ líčila maminka.

Ona i Petra jsou v invalidním důchodu. „Musela jsem opustit zaměstnání – byla jsem zdravotní sestřička a tato práce mě velmi naplňovala,“ líčila. Vedení nemocnice v Českém Krumlově se snažilo vyjít Barboře vstříc a našli pro ni jednodušší práci na operačním sále, kvůli zranění však byla i tato pozice příliš náročná. „Nyní jsem na dispečinku. Doma bych se uplakala nemohoucností,“ doplnila.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Damiánek trpí vzácným syndromem. Potřebuje speciální ortézy, prosí o pomoc jeho maminka

Ačkoliv s péčí o dceru pomáhá Barboře manžel, který je také po operaci zad, a její maminka, všechny nutné úpravy jsou velmi nákladné. „Budete moc hodní, když nám pomůžete. Předem vám moc děkuji,“ dodala. Pokud i vy chcete Barboře s Petrou pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Donio.

Tagy: