Krvavý útok medvěda u Nedožer: Vyšetřovatelé odhalili příčinu, místní neopouštějí vesnici

Specializovaný tým pátral ve slovenských lesích nad obcí Nedožery po medvědovi hnědém, který ve čtvrtek odpoledne napadl 55letého muže a pokousal ho. Podařilo se mu nalézt jeho brloh a odhalit příčinu, proč zvíře útočilo. Informoval o tom slovenský web Plus jeden deň.

Šéf zásahového týmu Jaroslav Slašťan se domnívá, že útočila samice vážící kolem 120 kilogramů, uvedl web Plus jeden deň. Ten vyrazil s několika muži přesně na místo, kde k útoku došlo. „Přibližně 50 metrů odtud měla šelma brloh. Chránila svoje mláďata, která se tam nacházela,“ přišel s vysvětlením Slašťan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Medvěd si na Slovensku vyhlédl běžce a zakousl se mu do nohy. Mohl za to česnek?

Medvědice podle Slašťana zaznamenala skupinu pěti lesníků a vyběhla z brlohu. „Následně vyhodnotila situaci tak, že jejím dvěma mláďatům hrozí nebezpečí a na jednoho z lesníků zaútočila,“ popsal.

V souvislost s incidentem Slašťan připomněl, že koncem března a začátkem dubna medvědice obvykle vyvádějí z brlohů svá medvíďata, riziko napadení člověka je tak vyšší. Slašťan zároveň potvrdil, že nešlo o stejného medvěda, který před týdnem útočil u nedaleké obce Tužina. Tehdy šlo o dospělého samce. „Tyto dva případy nemají nic společného, ačkoli se staly devět kilometrů od sebe,“ zdůraznil.

Podle místních se tamní populace medvědů v posledních letech rekordně rozrostla, píše Plus jeden deň. „Někteří lidé už vzdali procházky přírodou a raději se projdou pouze po vesnici. Kdysi tu farmáři nechávali pást krávy či ovce, už to ale nedělají. Jen by tím krmili medvědy,“ řekl jeden z obyvatel.

Útoky medvědů na lidi na Slovensku nejsou ničím neobvyklým. Jeden dramatický se odehrál například na konci února:

Tamní lesníci konstatovali, že na území o velikosti 500 hektarů žije pět až osm šelem. „Také musíme počítat medvědy, kteří tudy jen procházejí. Za chvíli začne medvědí říje, budou se tu tak objevovat i jedinci z okolních pohoří. Přijdou si sem najít samici za účelem páření,“ dodal Slašťan.

Muž, kterého medvědice napadla, byl převezen do nemocnice a je mimo ohrožení života. Policie i přesto vyzývá občany ke zvýšené opatrnosti při pohybu v přírodě.

Tagy: