V ruské metropoli měl útočit Islámský stát. Teroristé vydali prohlášení na internetu

Teroristický útok v Moskvě

K zodpovědnosti za páteční útok v Krasnogorsku u Moskvy se na sociální síti přihlásila teroristická organizace Islámský stát, informovala agentura Reuters. Skupina ozbrojenců střílela v tamní koncertní síni, jejich akce si podle předběžných údajů vyžádala nejméně 40 mrtvých a přes stovku zraněných. Pachatelé jsou pravděpodobně na útěku, informovala agentura RIA Novosti.

Ruské úřady útok vyšetřují jako teroristický čin, viníka dosud neoznačily. Někteří ruští činitelé však obvinili Ukrajinu, na jejímž území Rusko vede agresivní vojenskou kampaň. Kyjev to důrazně odmítl.

ČTĚTE TAKÉ: Útočníci stříleli přímo do davu, vznikla panika a zazníval křik, řekl svědek masakru v Moskvě

Bojovníci IS „zaútočili na velké shromáždění (...) na předměstí ruského hlavního města Moskvy,“ uvedla skupina. Podle agentury AFP dodala, že útočná skupina „bezpečně vrátila na základnu“. Server Meduza nicméně podotkl, že existují pochybnosti o pravosti tohoto prohlášení. Některé kanály na telegramu podle něj uvedly, že šablonu oznámení už teroristická skupina nepoužívá.

O zapojení Islámského státu v pátek dříve spekulovala média. Připomněla, že některá zahraniční velvyslanectví v Moskvě v čele s americkou ambasádou na začátku tohoto měsíce varovala před bezprostředním ohrožením ze strany extremistů. K výzvě se připojil i český zastupitelský úřad.

Americké velvyslanectví v upozornění vydaném pro občany USA pobývající v Rusku uvedlo, že „sleduje zprávy, že extremisté mají bezprostřední plány zaútočit na velká shromáždění v Moskvě, včetně koncertů“. Podrobnosti o povaze hrozby diplomatická mise neuvedla. Američanům poradilo, aby se v Moskvě vyhýbali davům, monitorovali místní média a sledovali své okolí.

Ruský prezident Vladimir Putin tehdy varování označil za pokus Západu o zastrašování Rusů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Speciální operace se proměnila ve skutečnou válku, otáčí mluvčí Kremlu. Vyzývá k mobilizaci

Tagy:
útok Moskva terorismus Islámský stát Rusko Krasnogorsk Moskva střelba Crocus City Hall