Přibývá útoků psa na člověka, na vině je i pandemie. Policisté proto radí s výcvikem

Policisté radí, jak vycvičit psa.

Přibývá případů, kdy pes zaútočí na člověka

Podle policistů přibývá případů, kdy pes zaútočí na člověka. Chovatelé mají za svého psa přitom stoprocentní odpovědnost. Podle některých odborníků se navíc v covidové době situace zhoršila. Řada lidí si totiž pořizovala psa bez předchozích znalostí. Policisté se proto zaměřili na prevenci a lidem radí, jak psa správně vychovat.

Pes z ničeho nic zaútočí na člověka. Takové situace nejsou bohužel v poslední době ničím výjimečným. V případě, o kterém jsme také informovali, pokousal pes dva lidi a chystal se napadnout jedenáctiletého chlapce poblíž autobusové zastávky, parkovišť a obchodů.

Podle svědka pes chlapce spatřil a rozeběhl se za ním. „Zakousl se do něj. Policisté, kteří tady byli, běželi také, a když viděli, jak je pes zakousnutý, tak jeden z nich dvakrát vystřelil,“ přiblížil muž, který vše viděl. Chlapec skončil v nemocnici a psa se souhlasem majitele veterinář utratil.

Lidé zanedbávali socializaci

Podle odborníků teď agresivních a nezvladatelných psů přibývá, svou roli v tom sehrála i pandemie. Lidé si často brali psy z útulku a teď, když se vrací do práce, nemají na své mazlíčky tolik času. „Psi nadále zůstávají doma sami, a tak by měli být správně naučeni pravidlům v domácnosti i při venčení. Právě venku jim často chybí socializace, kterou v covidové době majitelé zanedbávali,“ přiblížil problematiku kynolog Michal Šindelář.

Pokud pes nemá socializaci zakotvenou, může být agresivní. Každý by si proto měl pořízení psa dobře rozmyslet. „Jestliže pohybově na tom nejsem tak dobře, tak mě zvíře nebude poslouchat, nebude mě vnímat, nebudu mu stačit. A když mu nebudu stačit, nebudu ho ovládat,“ vysvětluje šéf policejních kynologů Jaromír Kyselo.

Policisté dokonce natočil několik videí, kde radí, jak si psa vybrat i jak ho cvičit. Začít je potřeba se základními povely. „Chtěli jsme ukázat nejen, na co si dát pozor při výběru samotného psa, ale i to, jak náročná péče o psa je, a přiblížit, jak důležitá je socializace. Každý majitel psa si musí uvědomit, že má za svého čtyřnohého přítele stoprocentní zodpovědnost. V případě napadení tak může být i trestně stíhán,“ uvádí autorka videa Lucie Konečná.

Pokud s chovem potřebujete poradit, stačí navštívit jakýkoliv kynologicky spolek, kde vám pomohou a vše vysvětlí. Základem je si uvědomit, že pes bude členem vaší rodiny a bude proto potřeba se mu dostatečně věnovat.

Tagy: