Medik stojí před plzeňským soudem za surové týrání psa. „Léčil“ ho rektální rourkou

Medik týral štěně

Okresní soud v Plzni dál rozplétá případ týrání pětiletého psa Artuše. Jack Russell teriérovi měl podle obžaloby ubližovat jeho majitel, který studuje medicínu. Obžalovaný, kterému hrozí několikaletý pobyt za mřížemi se brání, že chtěl zvířeti pomoci. Během léčby mu aplikoval rektální rourku, dělal punkce a zaváděl dreny.

Obžalovaného Martina Š., kterého doprovodil k soudu jeho právní zástupce, působil klidně. Podle státního zástupce měl zvíře týrat zvlášť surovým způsobem a jako medik u něj vytvářet nepravdivé diagnózy. Vše se odehrálo v roce 2020, kdy zvíře v zuboženém stavu skončilo v péči veterinářů.

Artuš měl zlomenou nohou a poleptanou kůži s hnisavými ranami po celém těle. To, že tehdejší student medicíny diagnostikoval psovi smyšlené zdravotní problémy v pátek u soudu potvrdila i veterinářka, která byla předvolána jako svědkyně.

Majitel prý psa miluje

Obžalovaný k ní Artuše přivedl a tvrdil, že má kýlu a bojí se o jeho život. Po tom, co zvíře vyšetřila a zjistila, že je v pořádku, si Martin Š. dál trval na svém. Se psem začal objíždět další veterináře a když nikdo nepotvrdil jeho hypotézy, začal psa léčit sám.

Nyní se redakci CNN Prima NEWS obžalovaný na kameru odmítl vyjádřit, loni v říjnu, kdy zvažoval, že by si zvíře, které si osvojila jeho poslední ošetřující veterinářka, vzal zpět, se vyjádřil následovně:

„Musel bych to probrat s veterináři, jak by pro něj byla tahle změna psychicky vhodná. Já ho miluju, stýská se mi po něm. Mám jeho fotku na nočním stolku,“ popsal tehdy. Před soudem v pátek vypovídal také otec obžalovaného mladíka.

Sdělil, že jeho syn měl se psem přátelský vztah a staral se o něj. Zvíře mělo podle něj kožní problémy, které Martin Š. léčil mastí. Věděl i o zaváděni rektální rourky, ale nepřipadalo mu to divné, protože mu syn tvrdil, že má Artuš problémy s vyprazdňováním. Státní zástupkyně požaduje jako trest pro mladíka tříletou podmínku, za týrání zvířat mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

Tagy:
pes Plzeň týrání zvířat Plzeňský kraj student pes Artuš medik lékařství veterinární lékař