Utrpení Celtiku se Spartou umocnila hvězda s mobilem. Skandální, zlobil se expert

Velký skalp pro Spartu, potupa pro Celtic. Čtvrteční úspěch pražského celku v Glasgow (vítězství 4:1) v rámci Evropské ligy si v tuzemských médiích vysloužil obří ohlas. Zápas, ve kterém útočník Lukáš Juliš nasázel hattrick, se horlivě probírá také na Britských ostrovech. Na slavný skotský tým prší kritika ze všech stran. A „za uši“ dostal speciálně hráč Mohamed Elyounoussi, kterého více než dění na hřišti zajímal jeho mobil.

„Mladíci ze Sparty ukázali Celtiku, jak se má hrát v Evropě,“ napsal například britský deník Daily Mail. Web stanice BBC ocenil to, jak Sparta dokázala ve Skotsku uspět i přes to, že její kádr byl vinou zranění značně rozmetený. Ke všemu nebyla vinou koronavirové situace v Česku tak „vyhraná“.

„Celtic utrpěl třetí po sobě jdoucí domácí porážku poprvé za 30 let, proti pražské Spartě navíc předvedl ponižující kolaps. Český tým dorazil do Skotska zdecimovaný zraněními a nemocemi. Zároveň postrádal zápasovou praxi, protože jejich domácí soutěž byla pozastavena.“

Veleben byl zejména Lukáš Juliš, který ve Skotsku potvrdil, že je se šesti góly doposud nejlepším střelcem ligy, když v Celtic Parku zazářil hattrickem. A jeho tři trefy nebyly ze strany Sparty vše. „Čtvrtý gól od Ladislava Krejčího jen dovršil utrpení a zkázu tohoto špatného večera,“ stálo v deníku The Sun.

Uprostřed bídného období klubu, který získal 51 titulů ze skotské ligy, se čím dál tím více spekuluje o konci trenéra Neila Lennona. Z posledních šesti zápasů vyhrál Celtic jediný. Nezadařilo se na evropské scéně, v domácím poháru ani v lize, kde je měřítkem úspěchu to, zda jsou zelenobílí před, nebo za městskými rivaly Rangers. A jelikož Celtic v Premiership zaostává za znepřáteleným klubem o devět bodů, ke spokojenosti je daleko.

Takhle se prožívá utkání?

Ale zpět ke čtvrtečnímu duelu s překvapivým výsledkem. Stejně zarážející jako konečné skóre byl moment, který přišel krátce poté, co kouč Lennon ze hřiště stáhl norského forvarda Mohameda Elyounoussiho. Kamery totiž útočníka zanedlouho po vystřídání v 59. minutě zachytily, jak věnuje pozornost úplně něčemu jinému než samotnému zápasu, který se vyvíjel v neprospěch Celtiku.

Elyounoussi se na střídačce chopil svého mobilního telefonu a na něm si začal řešit osobní záležitosti. Krátký prostřih na hráče příliš neprojevujícího týmového ducha neunikl ani Chrisovi Suttonovi, expertovi stanice BT Sport a bývalému střelci Celtiku.

„Je to otázka odhodlání hráčů. Na tribuně je jeden z nich na mobilu. To je absolutně nepřijatelné. Skandální. Takhle prožívá utkání? Takhle je oddaný klubu?“ ptal se řečnicky Sutton a pokračoval. „Seděl jsem přes čtyři roky v kabině s Neilem Lennonem a vím, jaký je jeho přístup, takže je mi jasné, jak se ohledně toho, co udělal Elyounoussi, musí cítit.“

Sám Lennon se později nechal slyšet, že se Elyounoussiho chvilkou na mobilu bude zabývat.

Sutton nebyl rozčarovaný jen z toho, co předvedl 26letý hráč, ale i z celkového představení bývalého zaměstnavatele. „Šlo o jeden z nejzbabělejších výkonů Celtiku, jaký jsem kdy viděl. Myslím, že Neil Lennon teď bude pod tlakem. Očekávalo se, že Spartu jeho tým porazí.“

Celtiku zatím patří ve skupině H Evropské ligy poslední pozice. Jediný bod získali „The Bhoys“ v remízovém duelu s Lille.

Tagy:
Skotsko AC Sparta Praha fotbal sport Ladislav Krejčí Evropská liga Celtic Glasgow AC Sparta Praha Mohamed Elyounoussi Lukáš Juliš Neil Lennon Chris Sutton Rangers FC sportovní soutěž Britské ostrovy Celtic FC Evropská liga UEFA