Útulek v Hradci Králové má po předešlých nepříjemnostech nové provozovatele

Lexa

Azyl pro zvířata v Hradci Králové

Královéhradecký útulek neměl za bývalého vedení mezi místními dobré jméno. Nebylo tu například možné brát psy na venčení. Teď se karta obrací. Provoz převzaly Městské lesy a změny přišly ihned. Azyl je vstřícný k veřejnosti, rekonstruuje se a i venčit už se opět dá. Stačí se zaregistrovat a vyčkat na vhodného pejska.

Venčící hodiny Azylu pro zvířata jsou: středa a pátek od deseti do tří hodin, úterý a čtvrtek od deseti do půl šesté a o víkendu od deseti do půl čtvrté.

Chci jít venčit psa

  • Zavolejte nám a domluvte si venčení.
  • Přijďte bez vlastního psa v předem domluvenou dobu.
  • Promluvte si s našimi pracovníky o povaze a zvláštnostech pejska, kterého budete venčit, a dodržujte jejich pokyny.
  • Při venčení dbejte opatrnosti, aby vám pejsek neutekl. Nikdy ho nepouštějte z vodítka, v případě, že má pejsek košík, nesundávejte ho.
  • Ke svěřenému pejskovi se chovejte citlivě a s respektem.
  • Pejska vraťte ve smluvenou dobu.
  • Na venčení se naši pejsci těší. Přijít mohou jednotlivci i skupiny nebo rodiny s dětmi. Abychom vybrali toho pravého pejska právě pro vás, je potřeba předem zavolat a na venčení se domluvit. Může se také stát, že aktuálně nebudeme mít vhodného pejska.

Venčení si chválí i samotní venčitelé: „Dělám to, protože mám ráda veškerá zvířata a hlavně pejsky. Člověk, jak sleduje na sociální síti a Facebooku ta zvířata, která jsou odložená, tak samozřejmě je lituje. No a navíc mě ta procházka, ty lesy tady hradecké, to je něco úžasného tady s nimi chodit,“ říká venčitelka Iva Burkoňová.

To hlavní ovšem je, aby zdejší zvířata nalezla nový domov, či opatrovníky. K adopci je tu momentálně pět pejsků a tři kočky.

Psi hledající domovy

Tohle je Maxík, je mu 11 let a je velmi čilý. Bohužel potenciální zájemce odrazují jeho časté záněty uší, ty by ale mohla vyřešit případná operace. Je to tu nejoblíbenější pes na venčení. Psí dědeček Max čeká na majitele, který mu poskytne vhodné ubytování na dožití.

Jsou tu i giganti budící respekt, jenže stačí pár okamžiků, aby se ukázalo, že i oni chtějí hlavně pohladit. Vrtění ocásků je jejich nonstop činnost. Ale i když jsou to psi, kteří touží po pohlazení, potřebují zkušené pány, kteří vědí, jak přistupovat k velkým plemenům.

To je třeba případ křížence Cane Corso Bobíka. Bobík byl do útulku dán, protože jeho majitel ho nedokázal zvládnout a vychovat. Je vhodný jen pro velmi zkušeného majitele. Jedná se o stresované zvíře, které potřebuje obrovskou dávku trpělivosti a zkušeností ze strany nového majitele. Prozatím není moc kontaktní.

Kočičí adepti

Z kočičích luhů a hájů je k adopci například Lexa. Černá kočička s azylovým jménem Lexa je v dobrém zdravotním stavu. Byla odchycena venku, není ale zcela divoká a postupně si získáváme její důvěru.

Kocourek s azylovým jménem Saša byl odchycen ve volnosti. Není ale divoký, dokonce se nechá pohladit a na jeho socializaci pracujeme. Plašší je i kocour Saša, ale dělá pokroky a už se nechá pohladit. Poslední kočičkou je Žemlička. Ta se nachází v dočasné péči, jelikož je pozitivní na FeLV. Tento virus je přenosný pouze mezi kočičkami a je tak potřeba, aby šla do domova ke stejně nemocné kočičce, nebo byla jedináčkem. Růženka, je jí asi 14 let a je hluchá a slepá. Určitě by se ale hodila k někomu, kdo se s ní bude neustále chtít mazlit.

Čtvrtky jsou vyhrazené zrovna na pravidelné kočičí mazlení pro veřejnost. No a kdo ví, třeba tu právě na vás čeká spřízněná zvířecí duše.

Nejlépe zavolat, jestli nějaké vhodné zvíře tu je, jaké si představuje, pak sem přijde, musí se sblížit procházkou dvakrát, třikrát, jestli to zvíře mu vyhovuje a jestli tomu zvířeti vyhovuje i páníček.

Azyl pro zvířata

Hradečnice 1980, 500 09

Hradec Králové (u Lesního hřbitova)

Tereza Němcová, provozní útulku, tel.: +420 601 523 392

Tagy: