Uvidím Glovera a budu vědět, že vše je možné, věří Procházka. A přiznal silnou neřest

Už v noci na neděli začne turnaj UFC 295. V jedné z hlavních rolí bude Jiří Procházka, který porovná síly s brazilským ranařem Alexem Pereirou. Ještě před odletem do New Yorku natočil český samuraj skoro hodinový rozhovor. V něm velmi upřímně promluvil o tom, co pro něj znamenalo sedmnáct měsíců bez zápasu, jak důležité jsou v jeho životě ženy nebo jaká je jeho nejsilnější neřest.

Naposledy zápasil loni 11. června v Singapuru, kde v titulové bitvě jen 28 vteřin před koncem pátého kola uškrtil zkušeného brazilského bojovníka Glovera Teixeiru. A jak Jiří Procházka tento dlouhý čas bez boje hodnotí?

ČTĚTE TAKÉ: Procházka chce na UFC 295 znovu ovládnout divizi, v cestě stojí brazilský indián

„Sám jsem si udělal to období trochu těžší. Tak jsem si to potřeboval trochu vyžrat,“ říká s pousmáním. „Ale o to víc si to užívám. O to víc poučení si z toho můžu vzít a jít do boje připravenější a odevzdanější svému záměru.“

VIDEO: Procházka je na tom lépe než kdy jindy, tvrdí jeho kouč. Popsal, jak zdokonalují taktiku boje

V interview, které publikoval na YouTube, upřímně přiznal, v čem konkrétně to měl dříve těžší. „Především jde o vztahy. A tak nějak jsem si potřeboval urovnat cestu za svým záměrem. To, co jsem dokázal, jsem vlastně neuměl ani pořádně přijmout.“

Český bojovník prý řešil i vztahy partnerské. Ženy totiž byly vždy velkou součástí jeho života. „Abych to vzal úplně od podlahy… Jelikož otec zemřel, když mi bylo pět, tak mě vychovávala především moje matka. Sice měla přítele, ale ten do výchovy zasahoval málo. Proto mi ženský fenomén zasahoval do života hodně. Když mám přítelkyni, je pro mě hodně důležitá a hodně mě ovlivňuje. Teď žádnou nemám a rozhodl jsem se tak po fakt dlouhém uvažování. Chci být teď sám,“ přiznal Procházka.

Řeč byla samozřejmě i o soupeři Alexu Pereirovi. „Je to člověk, co mě posouvá. Protože všechny tréninky se točí kolem jeho stylu. A jeho cit pro určitou techniku je opravdu velmi, velmi vytříbený.“

Trenérem brazilského rivala je Glover Teixeira, s nímž Procházka nastoupil právě do posledního a vítězného duelu. Nyní bude jeho poslední protivník v rohu toho aktuálního. Rodák z Hostěradic to ale vnímá pozitivně. „Uvidím Glovera a sepne to ve mně, že vím, že všechno je možný,“ říká s odkazem na vítězství v Singapuru.

V obsáhlém interview došlo i na téma neřestí. Slabost českého samuraje vás možná překvapí. „Já si dám rád zelený čaj. A říkám to s plnou vážností, protože vím, že bych toho čaje neměl…,“ rozesměje se. „Ono se to zdá banální, ale opravdu vím, že bych čaje nebo kávy pít tolik neměl. Jsem si totiž vědom toho, že káva, čaj, guarana… způsobují, že začnu vidět zvuky, začnu lítat. Takže je to moje neřest a zároveň vím, že bez toho jsem opravdovější.“

Podívejte se na celý video-rozhovor s Jiřím Procházkou

Dříve si Procházka občas dopřál i cigaretu. Většinou po výhře, proto zavedl pojem „vítězná cigareta“, a tu už dlouho neměl.

„Ani to nedělám, nehulím. Protože jsem takovej osel, že jsem si jednou zakouřil a prohlásil: Tak, a další cigáro si dám až po zápase. Po vítězném zápase! A slovo je to, co dělá muže,“ je přesvědčený. Fanoušci mu mohou přát, aby si v neděli v New Yorku zapálil.

Tagy: