Nemají zbraně ani jídlo, bojují i invalidé. Zoufalé matky ruských vojáků poslaly Putinovi vzkaz

Měli bojovat na 2. a 3. frontové linii, místo toho skončili v centru bojiště. Ruské matky a manželky mobilizovaných vojáků z Donbasu poslaly ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi vzkaz. Podle jejich slov se mobilizovaní muži nacházejí ve válečné zóně dvanáct měsíců a bez ohledu na jejich zranění jsou neustále posíláni do útoku. Vojáci, kteří se kvůli špatným podmínkám zřekli služby, byli údajně zavřeni do sklepa.

Více než dvacítka ruských žen se sešla na jedné z ulic v Doněcké oblasti, aby mohla natočit videozáznam, který adresovala ruskému prezidentovi. Příbuzné vojáků ze 117. pluku na videu říkají, že jejich manželé a synové byli mobilizovaní už před rokem. Několik dní byli cvičeni na 2. a 3. frontové linii, ale nakonec skončili přímo ve středu bojiště.

ČTĚTE TAKÉ: Popravují nás vlastní lidé, volal ruský vězeň ženě. Z Ukrajiny se za pár dní vrátil v rakvi

„Není žádným tajemstvím, že se jim nedostalo řádného vybavení ani zásob jídla. Lékařská péče je také pod úrovní,“ čte dopis adresovaný Putinovi jedna z žen na záznamu. Od té doby mobilizovaní muži prý nedostali dovolenku, přestože je mnoho z nich nemocných nebo zraněných. „Někteří z nich se s vysokou teplotou nacházejí v první linii. Nebyli podrobeni nutnému lékařskému vyšetření a ani na opakované vyzvání nedostali žádanky k lékařům,“ pokračuje žena.

Hovoří také o „zločinných rozkazech“ velitelů, konkrétně o tom, že muži byli posíláni na „průzkumné mise“ pod palbou dělostřelectva a dronů. „Spousta vojáků se nachází ve špatném zdravotním stavu. Jsou mezi nimi invalidé i důchodci,“ upozorňuje jedna z autorek dopisu.

V rozhovoru s redakcí Ostorozhno, novosti pak ženy uvedly, že kvůli takovým podmínkám se jejich blízcí před několika dny vzdali služby. Místo souhlasu za to byli ovšem uvězněni ve sklepě. Někdy se jim prý muži ozývají s tím, že je navštívili jiní vojáci, kteří od nich požadovali, aby se vrátili na frontu. V opačném případě jim hrozí 15 let vězení. „Už nemají sílu. Celý rok žijí na polích v 10 stupních Celsia. Nemají ani zbraně. Prý jim říkají, že je dostanou v boji,“ dodala zoufalá příbuzná jednoho z mužů.

Tagy: