V 93 letech zemřel Robert Hossein, hrabě Joffrey de Peyrac z filmové série Angelika

Joffrey de Peyrac

Zemřel herec Robert Hossein

Ve věku 93 let zemřel francouzský režisér a herec Robert Hossein. S odvoláním na jeho manželku o tom ve čtvrtek informovala agentura AFP. V Česku je Hossein nejvíce známý jako hrabě Joffrey de Peyrac ze série filmů o Angelice, kde si zahrál po boku Michèle Mercierové.

Podle jeho třetí ženy Candice Patouové zemřel Hossein ve čtvrtek ráno v nemocnici, kde byl kvůli „problému s dýcháním“. Třiadevadesáté narozeniny oslavil teprve ve středu.

Hossein se narodil roce 1927 v Paříži jako Robert Hosseinoff. Jeho otcem byl skladatel ázerbájdžánského původu a matkou komediální herečka pocházející z Ukrajiny. Už v mládí začal navštěvovat herecké kurzy. Nejprve hrál divadlo, ve 21 letech debutoval i ve filmu. Kromě herectví se později věnoval také divadelní a filmové režii.

Pět let s Angelikou

Zahrál si například ve snímcích Hudba (1967), Zakázaní kněží (1973), Profesionál (1981) nebo Muž a jeho pes (2009) v hlavní roli s Jean-Paulem Belmondem.

Hosseinovou nejslavnější rolí ale zůstává podmanivý hrabě de Peyrac v sérii filmů o Angelice. „Prožil jsem pět let jen s Angelikou. Bylo to šílené. Ztratil jsem svou totožnost. Jak řekla má žena: ‚Můžeš natočit třeba sto filmů, ale na tvém hrobě bude jen busta Peyraca i s jeho jizvou,‘“ řekl před lety Hossein o své nejznámější postavě.

Se třemi manželkami měl Hossein čtyři syny. V 50. letech byla jeho první ženou slavná herečka ruského původu Marina Vladyová.

Tagy:
smrt film Paříž Ukrajina herec Česko Joffrey de Peyrac Robert Hossein Angelika Michèle Mercier Marina Vladi