Jak ušetřit za energie? Pomůže tepelné čerpadlo nebo fotovoltaika, radí experti

spolumajitel společnosti Fenix Group Cyril Svozil mladší (vlevo) a jednatel společnosti AC Heating Lubomír Kuchynka (vpravo)

Co na to vaše peněženka 7.11.2022

Lidé se obávají drahých cen energií a před zimou se snaží šetřit. Podle expertů může být dobrým řešením například tepelné čerpadlo nebo fotovoltaika s bateriovým úložištěm, které asimiluje vyrobenou elektřinu.

Kvůli drahým energiím snižují lidé teplotu v místnostech a snaží se šetřit, což jednatel společnosti AC Heating Lubomír Kuchynka kvituje. „Obava o peněženku z hlediska nákladů na vytápění není neoprávněná. Čísla hovoří za vše,“ řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS a přidal radu, jak krizi s co nejnižšími náklady zvládnout. „Velikou pomoc představuje fotovoltaika a tepelná čerpadla,“ konstatoval Kuchynka.

Výhodu v tepelných čerpadlech a fotovoltaických vidí i spolumajitel Fenix Group Cyril Svozil mladší. „V energetice je dlouhá setrvačnost, každému bych doporučil, aby myslel na vlastní míru soběstačnosti, ideálně vlastní fotovoltaickou elektrárnu na střeše doplněnou dalšími technologiemi, včetně bateriového úložiště,“ sdělil Svozil.

Efektivní hospodaření

Bateriové úložiště akumuluje elektřinu, která je vyrobena ze solárních panelů v době, kdy pro ni nemá využití. „Baterie může fungovat také jako systém UPS, takže v případě blackoutu udrží domácnost v chodu. Některá bateriové úložiště navíc umožňují spotové obchodování s elektřinou,“ zdůraznil Svozil s tím, že chytré úložiště dokáže za levnou cenu nakoupit, přes den kvalifikovaně spotřebovat a pak prodat přebytky.

Kuchynka podotkl, že velký smysl dává i kombinace těchto systémů. „Řídící sytém čerpadla ví, jestli se elektřina vyrábí, nebo nevyrábí. Může efektivně koordinovat využití energie ve prospěch topení,“ řekl Kuchynka a dodal, že se tím zajistí efektivní hospodaření, což zvyšuje komfort a radikálním způsobem snižuje spotřebu energie.

Tagy:
energie fotovoltaika tepelné čerpadlo FENIX GROUP a.s. Cyril Svozil Lubomír Kuchynka bateriové úložiště