Projekt dearMoon končí, choreograf Yemi Měsíc neobletí. Změnil jsem kvůli tomu život, zoufá si

Český choreograf a tanečník Yemi A. D. byl u sobotního startu kosmické lodi Elona Muska

Projekt DearMoon končí, Yemi se na Měsíc nepodívá

Japonský miliardář Júsaku Maezawa ukončil sen osmi civilistů. Projekt dearMoon, který měl poslat posádku historicky prvního civilního letu na oblet Měsíce, se neuskuteční. Cesty se měl účastnit i liberecký rodák a choreograf Yemi A. D. „Po letech příprav a dlouholetém hodnotícím procesu, poté, co jsem změnil celý svůj život, se kapitola uzavírá,“ prohlásil zklamaný umělec. Společnost v prohlášení uvedla, že start kosmické lodi Starship se stal bez jasného harmonogramu neproveditelným.

„Dnes tu sedím, abych se s vámi podělil o smutné zprávy. Podle prohlášení byla mise dearMoon zrušena. Júsaku se rozhodl projekt ukončit. Po letech příprav, po dvouletém hodnotícím procesu, poté, co jsem změnil celý svůj život, abych byl připraven na tuto mimořádnou výzvu, se tato kapitola uzavírá,“ sdělil zničený choreograf ve videu na svém Instagramu. Mohl se stát druhým Čechem, který se podíval do vesmíru. Tím prvním byl v roce 1978 Vladimír Remek.

ČTĚTE TAKÉ: Exploze a masivní požár. Záběry ukazují zkázu Muskova nového vesmírného motoru

Jak vyplývá z prohlášení společnosti, které bylo zveřejněno 1. června, miliardář musel učinit těžké rozhodnutí. „Start v roce 2023 se stal neproveditelným a bez jasného harmonogramu a jistoty v nejbližší době učinil Maezawa nevyhnutelné rozhodnutí projekt zrušit. Všem, kteří tento projekt podporovali a těšili se na něj... upřímně si toho vážíme a omlouváme se za tento výsledek,“ uvádí se v textu.

Ačkoliv byl projekt zrušen, Maezawa a další členové štábu dearMoon budou podle prohlášení dále „vyzývat sami sebe ve svých oborech“. „Ke společnosti SpaceX budeme chovat hlubokou úctu, protože se i nadále vydává na neprobádaná území, zatímco my sami se přesuneme k další výzvě,“ dodávají autoři projektu.

Maezawa představí nový plán

Jak pro CNN Prima NEWS uvedl ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář, japonský miliardář ve svých plánech podívat se do kosmu neupustil. „Bude hledat cesty, jak vymyslet jiný projekt, který možná nebude tak ambiciózní, jako podívat se k Měsíci. Možná to bude let této společnosti či podobné skupiny lidí na dráze kolem Země nebo na budoucí soukromou stanici. Čekal bych, že v hlavě mu takové plány kolují,“ podotkl ve vysílání.

Za zrušením celého projektu podle něj zřejmě stojí více problémů. „Jednak ty, které stály kolem společnosti SpaceX, Elona Muska a jeho týmu při vývoji nové rakety Starship a kosmické lodi stejného jména. Na druhé straně je Maezawa člověk zapálený pro kosmonautiku, už absolvoval let na stanici ISS. Je tak pravděpodobné, že mu došla trpělivost a přidalo se zklamání z toho, že uskutečnit projekt trvalo tak dlouho – a tak se rozhodl pro tohle řešení,“ zaspekuloval si Kolář.

Rozhodnutí projekt dearMoon ukončit něj jen potvrdilo fakt, že cesta na či kolem Měsíce bude ještě těžká. „Ukazuje to, že to zdaleka není tak lehké, a to i přesto, že tam člověk už byl. Není to zkrátka záruka toho, že se to dokáže zopakovat,“ vzkázal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Odvrácená strana Měsíce je jiná, než si myslíme. Tajemství má rozlousknout čínská sonda, uvádí CNN

Připomněl také, že Američané měli v plánu na Měsíc vyrazit v letošním roce, ale plány byly posunuty o dva roky. „Myslím si ale, že bude velkým úspěchem, když se to podaří v tomto desetiletí,“ dodal Kolář.

Členové posádky projektu dearMoon byli vybráni ze zhruba milionu uchazečů. Kromě českého choreografa jedno z osmi míst získala irská fotografka Rhiannon Adamová, americký youtuber zaměřený na vědu Tim Dodd či indický herec Dev Džoši. Vesmírná výprava měla trvat osm dní od startu do návratu na Zemi, tři dny se mělo kroužit kolem Měsíce. Náklady spojené s cestou měl hradit Maezawa.

Tagy: