Devět mrtvých v Mexiku při mítinku. Vítr na lidi sfoukl pódium i s prezidentským kandidátem

Devět lidí včetně dítěte zahynulo a dalších více než 60 utrpělo zranění, když se zřítila konstrukce scény, na níž vystupoval jeden z kandidátů v mexických prezidentských volbách. Podle agentur o tom informoval guvernér státu Nuevo León, kde se neštěstí stalo.

Na pódiu v tu chvíli k davu promlouval prezidentský kandidát Jorge Álvarez Máynez, který se podle agentury AP musel dát před padající konstrukcí na útěk. Později uvedl, že vyhledal lékařské ošetření a je v pořádku. „V těchto chvílích je důležité jedině postarat se o oběti neštěstí,“ napsal na síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Nešťastný let hrůzy: Při cestě do Singapuru zemřel kvůli turbulencím 73letý britský režisér

Mexické úřady dříve uvedly, že při incidentu zahynulo pět lidí a 15 jich bylo zraněno, podle poslední bilance je mrtvých devět a zraněných 63.

Neštěstí se událo ve středu kolem 20:00 místního času (ve čtvrtek 4:00 SEČ) ve městě San Pedro Garza García na předměstí Monterrey. Konstrukce postavená nad pódiem na místním baseballovém hřišti se zřítila kvůli silnému poryvu větru, píše AP. Podle úřadů pod ní lidé zůstali uvězněni. V areálu parku, kde se akce konala, poté zasahovali vojáci i policisté.

Prezidentské volby v Mexiku se konají 2. června. Poslanec Jorge Álvarez Máynez z menší středolevé strany Občanské hnutí má jen malou šanci stát se novou hlavou státu, podle průzkumů veřejného mínění je na třetím místě. Lidé budou vybírat také členy obou komor parlamentu a obecních zastupitelstev. Největší šance stát se novou hlavou Mexika má Claudia Sheinbaumová z vládní levicové strany Morena, která byla do loňska starostkou mexické metropole.

Sheinbaumová v reakci na neštěstí oznámila, že ruší svůj předvolební mítink plánovaný na čtvrtek právě v Monterrey. „Vyjadřujeme solidaritu s příbuznými a přáteli obětí a se členy a sympatizanty MC,“ napsala favoritka prezidentských voleb.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Postrach ruských okupantů. Na Krymu zřejmě řádí tajná zbraň, padnout může i Kerčský most

Tagy:
Mexiko Singapur volby kandidát na prezidenta Monterrey San Pedro Jorge Álvarez Máynez