Další ročník osvětové akce Dny pěstounství již v červnu. Letos se připojí i Praha 2

Již v červnu se uskuteční další ročník osvětové akce Dny pěstounství zaměřené na náhradní rodinnou péči. Praha 2 v této souvislosti plánuje hned několik akcí. V období od 13. května do 6. června 2024 zavítá na Ostrčilovo náměstí putovní panelová výstava s názvem Konečně doma, na kterou naváže 4. června 2024 Den otevřených dveří s prezentací činnosti pomáhajících neziskových organizací Barevný svět dětí, z. s. a Cestou necestou, z. ú. A k vidění bude také putovní panelová výstava ke kampani na vyhledávání pěstounů „Láska se nedělí. Láska se násobí.“, která je postavena na skutečných příbězích lidí, kteří mají s pěstounskou péčí osobní zkušenost. Tu mohou zájemci navštívit na Karlově náměstí po celý květen.

Kampaň na podporu pěstounství, která odstartovala už v loňském roce, má v první řadě zvýšit povědomí široké veřejnosti o náhradní rodinné péči představením konkrétních lidských příběhů spojených se zkušeností s pěstounskou péčí.

ČTĚTE TAKÉ: Toxické hračky na českém trhu. Pro děti představují vážné riziko, varovala inspekce

„Dlouhodobých pěstounů je nedostatek. Jejich role ve společnosti je přitom nezastupitelná – na potřebnou dobu zajišťují náhradní rodinné prostředí dětem, které z různých důvodů nemohou vyrůstat u svých biologických rodičů. Poskytují tak dětem teplo domova v jejich nejtěžších životních situacích a zaslouží si proto naši plnou podporu,“ říká místostarostka Prahy 2 Lucie Pechová, která má ve své gesci sociální oblast.

Praha 2 tak nabízí podporu a pomoc nejen nízkopříjmovým rodinám a samoživitelům, ale i pěstounům a zájemcům o pěstounskou péči. Jednotlivé rodiny mohou žádat o příspěvky NF Dvojka srdcem na úhradu školních potřeb, kroužků a letních dětských táborů nebo se na radnici obrátit s žádostí o řešení své bytové situace.

Další podporu a pomoc nabízí od loňského roku také Středisko pro podporu náhradních rodičů, které sídlí v Praze 2 na Výtoni. Centrum, jehož zřizovatelem je hlavní město Praha, poskytuje zázemí pro vzdělávání pěstounů a také prostory pro komunitní setkávání.

Tagy:
rodina děti pěstoun pěstounská péče pěstounství Den pěstounství Lucie Pechová Dny pěstounství