Toxické hračky na českém trhu. Pro děti představují vážné riziko, varovala inspekce

Česká obchodní inspekce (ČOI) v posledních dnech odhalila tři závadné hračky pro děti. Podle provedených testů se v nich nachází příliš velké množství nebezpečných látek. Jedná se o plastovou pistoli, klávesy a auto na baterie. ČOI nařídila stažení produktů. Zveřejnila to na svých stránkách.

Hračky podle ČOI představují vážné riziko pro životní prostředí. V případě plastové pistole na baterie inspektoři odhalili, že vysoce převyšuje povolené hodnoty olova. Prvního jmenovaného kovu se v pistoli pro děti od tří let nacházelo téměř 780krát více, než povoluje legislativa.

ČTĚTE TAKÉ: Evropské úřady varují: V Česku je nebezpečná kosmetika. Může ovlivnit plodnost

„Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 77,9 procent oproti povolené limitní hodnotě 0,1 procenta,“ píše v tiskové zprávě ČOI. Podobně vysoké hodnoty olova kontroloři odhalili i v autě na baterie, v plastových klávesách se nacházelo 660krát více olova, než je povoleno.

V plastové pistoli navíc inspektoři odhalili i příliš velké množství kadmia, a to až na hodnotu 0,1812 procenta oproti povolené limitní hodnotě 0,01 procenta. Pistole a klávesy navíc neměly značku CE, která označuje shodu s evropskými požadavky.

„Česká obchodní inspekce u distributora uložila ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu,“ dodali inspektoři u všech tří hraček. Závadné zboží bylo také nahlášeno ministerstvu průmyslu a obchodu. Všechny hračky pochází z Číny.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jak na správné čištění zubů? Bez pasty a minimálně deset minut, radí lékař

Tagy: