Do Prahy nepustili ruskou tenistku Pavljučenkovovou. Agresi na Ukrajině přitom tvrdě odsoudila

Ruská tenistka Anastasia Pavljučenkovová na svém instagramovém profilu sdělila, že jí nebylo povoleno hrát na pražském turnaji. A to i přes to, že hráčka elitní stovky žebříčku odsoudila agresi vedenou armádou její vlasti na Ukrajině. Nad omezením startu ruských a běloruských hráček se podivovala i WTA.

„Jak můžete vidět z předchozího příspěvku, příští týden nebudu moci soutěžit v Praze. Budu se nadále tvrdě připravovat na americké turnaje. Uvidíme se v Cincinnati a na US Open,“ napsala podle portálu sportrbc.ru ruská tenistka Anastasia Pavljučenkovová v instagramovém příběhu.

ČTĚTE TAKÉ: Policie na letišti nepustila do Česka ruskou tenistku. Ani další na pražský turnaj nesmějí

V předchozím příspěvku sdílela reakci WTA (Ženské tenisové asociace, pozn. red.) k omezení vstupu tenistek do Česka. Organizace uvedla, že podle pravidel by mělo být všem hráčům umožněno účastnit se turnajů pod její záštitou na základě sportovních zásluh a bez diskriminace.

Válku kritizovala

Pavljučenkovová patřila mezi první ruské sportovkyně, které se veřejně vyslovily proti válce na Ukrajině. Web Eurosport označil její prohlášení za jedno z nejsilnějších. „Tenis hraju odmalička. Celý život jsem reprezentovala Rusko. Je to můj domov a moje země. Ale teď jsem v naprostém strachu, stejně jako moji přátelé a rodina,“ uvedla tehdy na sociální síti.

„Nebojím se ale jasně vyjádřit svůj postoj. Jsem proti válce a násilí. Osobní ambice ani politické motivy neospravedlňují násilí. Bere to budoucnost nejen nám, ale i našim dětem,“ kritizovala ostře ruskou vládu. „Jsem zmatená a nevím, jak v této situaci pomoci. Jsem jen sportovkyně hrající tenis. Nejsem politik, nemám v tom žádné zkušenosti. Jediné, co mohu, je veřejně nesouhlasit s přijatými rozhodnutími a otevřeně o tom mluvit. Zastavte násilí, zastavte válku,“ prohlásila.

Vyjádření WTA

Pavljučenkovová přesto v Praze hrát nebude. Nad postojem českých orgánů se pozastavila WTA. „I přes jejich neutralitu byla českými orgány některým hráčkám WTA odepřena možnost startovat na turnaji WTA 250, který se má konat příští týden v Praze. Pravidla WTA stanoví, že všem hráčkám musí být umožněno soutěžit na okruhu WTA pouze na základě zásluh, bez diskriminace. Situaci budeme dál sledovat, protože zohledňujeme důležité úvahy týkající se těchto složitých geopolitických otázek,“ stojí v prohlášení sdíleném na Twitteru. „WTA však důrazně odsuzuje válku na Ukrajině a zavrženíhodné jednání ruské vlády. WTA dál podporuje ukrajinské sportovce – stejně jako ostatní sportovce WTA, kteří čelí jako profesionálové obrovským výzvám, zatímco mnoho jejich blízkých a jejich země čelí útokům ze strany Ruska,“ dodala.

Česká vláda v červnu kvůli ruské invazi na Ukrajinu schválila zákaz startu ruských a běloruských sportovců na českém území. I když se Bělorusko do války aktivně nezapojilo, umožnilo Rusku podnikat útoky ze svého území.

Cizinecká policie ve čtvrtek vpodvečer na ruzyňském letišti neumožnila vstup do Česka jedné z ruských hráček. Opustila Prahu a organizátoři v pátek nepředpokládali, že by se některá další Ruska či Běloruska turnaje zúčastnila. V hlavní soutěži dvouhry měla startovat Běloruska Aliaksandra Sasnovičová, v kvalifikaci byly Rusky Diana Šnajderová, Polina Kuděrmětovová a Erika Andrejevová. Kvůli zranění se dříve odhlásila další Ruska Jevgenija Rodinová.

Podobná situace se odehrála minulý týden v Polsku, kde pohraniční stráž nevpustila do země Rusku Věru Zvonarevovou, jež se měla zúčastnit turnaje ve Varšavě. Bělorusky Sasnovičová a Julija Hatouková či Ruska Valerija Savinychová ale do soutěže zasáhly. Ruské a běloruské hráčky na tenisových turnajích jinak nastupují pod neutrální vlajkou a bez státních symbolů.

Tagy:
tenis zákaz vstupu sport Praha Rusko válka na Ukrajině Anastasia Pavljučenková Anastasia Pavljučenkovová