V Chomutově hořel nákupní komplex. Policie musela evakuovat 60 bytů a blízké restaurace

V Chomutově hořelo obchodní centrum.

Evakuace kvůli požáru v Chomutově

Požár, který vypukl ve středu večer v nákupním komplexu Flora v Písečné ulici v Chomutově, byl úspěšně uhašen kolem čtvrteční osmé hodiny ráno. Policejní složky zabezpečovaly okolí a kvůli hustému kouři evakuovaly návštěvníky dvou restaurací a obyvatele přibližně 60 bytů z nedalekého panelového domu, uvedla mluvčí policie Miroslava Glogovská. Záchranáři přepravili do chomutovské nemocnice dvě osoby. Jedna z nich se nadýchala kouře, zatímco druhá měla zdravotní potíže, informoval mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.

„Ve večerních hodinách došlo k zahoření vietnamského skladiště v rozsahu 20×20 metrů, kde byl vystavovaný materiál do výšky asi 3,5 metru. V okolí se nachází i další skladiště, které máme ale ohlídané a dál se nám to nerozšiřuje,“ uvedl ve čtvrtek ráno pro CNN Prima NEWS velitel stanice Ondrej Benko a dodal, že se jedná o náročný zásah.

Po vypuknutí požáru na místě zasahovaly nejprve čtyři jednotky, později dojely další tři. Hasilo se několika vodními proudy. „Zasahujeme u požáru komplexu skladů a obchodů v Chomutově, v ulici Písečná. Provádíme hasební práce několika vodními proudy. Na místě zasahuje sedm jednotek požární ochrany. Byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu,“ upozorňovali ve středu ústečtí hasiči na sociální síti X.

Hasební práce probíhaly celou noc až do ranních hodin. „Byly prováděny pravidelné přestávky zasahujících hasičů na odpočinutí a občerstvení. Ve 2:07 byl požár lokalizován. Byl zredukován počet hasebních proudů a nyní se daří požár likvidovat,“ uvedli krátce před šestou hodinou ráno hasiči.

Svědci události z komplexu obchodů údajně slyšeli i menší exploze. Ty by měly pocházet z výbuchů naskladněné pyrotechniky. „V tom skladišti byly nebezpečné látky – pyrotechnika, tlakové nádoby, takže ty začaly vybuchovat,“ vysvětlil Benko.

Policie kvůli hustému kouři evakuovala obyvatele asi 60 bytů a návštěvníky dvou restaurací. Lidé z bytů, se tak museli přesunout do tělocvičny tamní školy. „My jsme přišli z práce, rodina už byla venku, hořelo to tam. Pak nám řekli, že se musíme evakuovat, takže všichni ze tří vchodů jsme šli ven,“ popsal jeden z evakuovaných. Lidé se do svých domovů vraceli už během večera.

Hasičům se podařilo uhasit požár krátce po osmé hodině ráno. Likvidaci zatím nevyhlásili, protože budovy kontrolují. Sdělil mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Příčina požáru dosud není známa.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tragédie na Kroměřížsku. Při požáru rodinného domu zemřela žena, případ řeší kriminalisté

Tagy:
policie požár evakuace Hasičský záchranný sbor Chomutov hasič hasičský sbor Policie České republiky