V „domě hrůzy“ v Klášterci stále žijí lidé. Je to stres, kdo nám pomůže? ptá se paní Pavla

I přes velmi špatný technický stav někteří obyvatelé zůstávají v přezdívaném „domě hrůzy“ v Klášterci nad Ohří. Do konce roku se přitom podle oznámení měli vystěhovat. Ti, kteří odmítli, argumentují, že nemají kam jinam jít. Najdou se ale i tací, kteří byt v domě vlastní, a tak jim vystěhování přijde absurdní.

Bydlení, které by si asi nikdo dobrovolně nevybral. Na první pohled je docela jasné, proč si věžák u místních lidí vysloužil přezdívku „dům hrůzy“. Přesto tu mnozí stále zůstávají. „Je to špatné, protože nemám kam jít. Jsem bezdomovec,“ uvedl oslovený obyvatel domu redakci CNN Prima NEWS.

Další dotázaný sdělil, že chyba je na straně majitele a domovníka. „Nechávali tady feťáky za peníze, aby jim šly do kapsy. Ti si na to zvykli a začali sem chodit pravidelně,“ podotkl. Se situací, kdy v domě nadále někteří lidé žijí, není spokojen ani jeho spolumajitel. „V pořádku to není. Všem skončila nájemní smlouva od konce roku, jsou tam neoprávněně,“ sdělil CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATZe čtyř sourozenců se před Vánoci stali sirotci. Pomozte jim zajistit vhodné bydlení

Vedení města s většinovými majiteli jedná o odkupu domu. Má to ale několik podmínek. „Dům by měl být prázdný, očištěn od různých dotací, které majitelé čerpali v průběhu let minulých z ministerstva pro místní rozvoj, a to na sociální bydlení, ale bohužel to nedopadlo. Pak je zatížen ještě úvěrem,“ podotkl starosta Štefan Drozd.

Situace s vystěhováním přitom nezasáhla pouze nájemníky, ale také majitele bytů. Jednou z nich je paní Pavla, která v domě žije se svou rodinou již 25 let. I ona se na konci listopadu dozvěděla, že musí odejít. „Byl to stres, protože jsem nevěděla, co mám v danou chvíli dělat, na koho se mám obrátit, kdo mi může pomoct. Aby vám někdo řekl: ‚Vystěhujte se ze svého vlastního bytu,‘ tak to je pro mě úplně neuvěřitelné,“ svěřila se redakci.

Na jakém řešení se Pavla s rodinou domluvila s majitelem domu? A jak situaci kolem „domu hrůzy“ hodnotí lidé, kteří žijí v jeho sousedství? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: