V Dubaji otevřeli nejhlubší bazén na světě. Doplavat až ke dnu dá pořádnou dřinu

V Dubaji otevřeli pro turisty další velkolepou atrakci – nejhlubší bazén na světě. Od hladiny je dno vzdálené šedesát metrů. Umělá prohlubeň je součástí podvodního města, ve kterém je 14 milionů litrů vody. Deep Dive Dubai se tak probil do Guinnessovy knihy rekordů.

V tom městě stojí nejvyšší mrakodrap na světě, je tam i největší nákupní centrum světa a teď v Dubaji otevřeli také nejhlubší bazén na světě. Spojené arabské emiráty toto prvenství sebraly polskému komplexu DeepSpot, kde trénují potápěči a který je hluboký „jen“ 45 metrů.

Deep Dive Dubai je uměle vytvořené podvodní město, kde člověk nalezne potopené domy, auta, automaty, filmové studio a jehož součástí je i hluboký bazén. Atrakce je zatím přístupná jen pozvaným hostům, ke dnu unikátního místa se už stihl vydat například šejch Hamdán bin Muhammad bin Rašíd Ál Maktúm, korunní princ Dubaje. Pro širokou veřejnost se bazén otevře během několika měsíců, píše CNN.

Podvodní město je prošpikované řadou bezpečnostích prvků. Na místě je 56 kamer, pomocí kterých zaměstnanci komplexu dohlížejí na bezpečí potápěčů. V Deep Dive Dubai je také pro případ nouze k dispozici takzvaná hyperbarická komora, tedy tlaková nádoba, kterou lze neprodyšně uzavřít. Vejde se do ní 12 lidí.

Součástí komplexu Deep Dive Dubai je i rekreační část, kde mohou odpočívat návštěvníci, kteří nechtějí do vody. Potápěče mohou sledovat přes velká okna či na televizních obrazovkách.

„Na světě je řada hlubokých bazénů, ale tento je o tolik zajímavější,“ zdůraznil ředitel komplexu Jarrod Jablonski. „Nejenže je nejhlubší, ale je i největší. A spolu s tím podvodním městem je to prakticky další div světa. Je tam tolik věcí, vlastně je trochu nefér říkat tomu bazén,“ dodal pro CNN.

Tagy: