Policie našla tělo jednoho z údajných pachatelů masakru v Kanadě. Rány si nezpůsobil sám

Kanadská policie pátrá po Damienu Sandersonovi a Mylesu Sandersonovi v souvislosti s nejméně 10 vraždami napříč provincií Saskatchewan.

Podezřelý z útoku v Kanadě byl nalezen mrtvý

Kanadská policie našla mrtvé tělo jednoho ze dvou podezřelých z ubodání deseti lidí při nedělních útocích v provincii Saskatchewan. Podlehl zraněním, která si nezpůsobil sám, napsala agentura AP s odvoláním na vyjádření policie. Tělo Damiena Sandersona se našlo poblíž jednoho z míst, kde se nedělní vraždy odehrály, dodala agentura AFP. Druhý z podezřelých, Damienův bratr Myles Sanderson, který má velmi dlouhý trestný rejstřík, je stále na útěku. Policie se domnívá, že mohl být také zraněn.

Podezřelí z nedělních útoků, 31letý Damien Sanderson a 30letý Myles Sanderson, byli v pondělí obviněni z vraždy. Muži podle obvinění zaútočili bodnou zbraní na 13 různých místech ve venkovské oblasti severovýchodně od města Saskatoon v kanadské provincii Saskatchewan. Nalezením mrtvého těla jednoho z podezřelých stoupla bilance z dosavadních deseti na jedenáct mrtvých, kromě toho si útoky vyžádaly dalších 19 zraněných, poznamenala agentura Reuters.

Útoky patří k nejtragičtějším v novodobé kanadské historii. Motiv pachatelů není znám, nicméně představitelé domorodých komunit hovoří o „souvislosti s drogami“. „Tohle je ničivý následek toho, když škodlivé nelegální drogy naruší naše komunity,“ uvedla Federace suverénních domorodých národů, která sdružuje 74 domorodých komunit v Saskatchewanu. Podle policie si pachatelé některé z obětí vybrali cíleně, jiné zřejmě náhodou.

Případ vyšetřují stovky policistů

„Chtěla bych vzkázat obyvatelům Saskatchewanu i dalších oblastí, aby si byli jistí, že využíváme všechny lidské, vyšetřovací i technologické zdroje, které máme k dispozici, abychom vypátrali a zadrželi osoby zodpovědné za tuto tragédii a zajistili vaši bezpečnost,“ uvedla Rhonda Blackmoreová, velitelka Královské kanadské jízdní policie (RCMP) v provincii Saskatchewan. Na vyšetřování se podle ní podílejí stovky policistů i dalších osob.

Obvinění byli spatřeni v neděli, jak jedou v černém Nissanu Rogue ve městě Regina, které se nachází asi 320 kilometrů jižně od místa útoků v James Smith Cree Nation a ve vesnici Weldon, doplnila policie. „Jsme si jistí, že existuje někdo, kdo ví o tom, kde se tito dva muži nacházejí, a má k dispozici informace, které budou pro policii velmi cenné. Vyzýváme vás, abyste kontaktovali místní policii,“ uvedl již dříve policejní velitel ve městě Regina Evan Bray.

Mezi prvními oběťmi, které se podařilo identifikovat, jsou matka dvou dětí, 77letý vdovec či 14letý chlapec. Jen pár hodin před útokem Lana Headová, matka dvou dcer, ve svém příspěvku na facebooku psala o tom, že „má množství skvělých vzpomínek, které je potřeba si uchovávat“.

Přátele a rodinu její smrt šokovala a projevy soustrasti vyjadřovali mimo jiné i na sociálních sítích. Její bývalý partner hovořil i s místními médii a rovněž naznačil, že by útok mohl mít souvislost s drogami a alkoholem. „Je šílené, jak vězení, drogy a alkohol mohou zničit tolik životů,“ uvedl Michaél Brett Burns v rozhovoru s Aboriginal Peoples Television Network.

„Zemřelo deset lidí, včetně mé sestry. Byla zmasakrována...společně s dalším přítelem a 14letým chlapcem. Zemřeli všichni tři,“ prohlásil Ivor Burns, jehož sestra Gloria je rovněž mezi mrtvými. Gloria přitom dorazila na místo tragédie, aby pomohla. „Reagovala na nouzový telefonát, ocitla se ale sama uprostřed násilí," popsala její sestra Darryl Burnsová.

Obyvatelé vesnice Weldon identifikovali jednu z obětí jako 77letého vdovce Wese Pettersona. „Byl to úžasný muž,“ zavzpomínala na něj 89letá sousedka Doreen Leesová. „Podobné násilí, ale i jakékoli násilí nemá v naší zemi místo,“ reagoval na útoky kanadský premiér Justin Trudeau. Jak poznamenal, „bohužel v posledních letech se podobné tragédie staly častějšími“.

Tagy:
policie Kanada Facebook komunita Justin Trudeau droga Saskatchewan James Smith Saskatoon Královská kanadská jízdní policie