Dívenka se pastelkou píchla do oka, oslepla však kvůli matce. Té hrozí až 12 let vězení

Plzeňský krajský soud začal projednávat případ těžkého ublížení na zdraví.

Pokračování soudu zraněné holčičky

Plzeňský krajský soud začal projednávat případ těžkého ublížení na zdraví. Toho se měla dopustit matka na své pětileté dceři. Přes výslovné doporučení lékařů ji neodvezla na operaci poté, co si dítě poranilo oko. Kvůli tomu na něj holčička později oslepla. Ženě hrozí několik let vězení.

Incident, který dostal 28letou matku dvou dětí před soud, se odehrál loni v květnu. Její pětiletá dcera se nešťastnou náhodou píchla pastelkou do pravého oka. Matka ji následující den odvezla na ambulanci, kde jí lékařka řekla, že jde o vážný problém a holčička musí okamžitě podstoupit operaci na oční klinice v plzeňské fakultní nemocnici.

„Obžalovaná však neměla i přes poučení lékařky nezletilou na ošetření dopravit, neměla ani zajistit ošetření poraněného oka. Až po třech měsících měla s nezletilou vyhledat lékařské ošetření v klatovské nemocnici,“ uvedla mluvčí soudu Jana Rubášová.

Opakovaně lékaře neposlechla

Aby zakryla zanedbání péče, měla žena lékařům tvrdit, že šlo o úraz z předchozího dne. Lékaři jí opět řekli, že musí dítě hned na operaci. Ani tentokrát ale dcerku na zákrok neodvezla. „Ošetření se nezletilé dostalo až po dvou dnech po zásahu policie. Na základě ošetření bylo zjištěno, že poškození pravého oka je nevratné a neřešitelné,“ pokračovala mluvčí soudu.

V jednací síni obžalovaná žena vypověděla, že se cítí být nevinná. Proč svou malou dceru nedovezla na operaci, nedokázala vysvětlit. Šlo podle ní o zkrat, způsobený dlouhodobým stresem. Zranění oka muselo být podle znalců velmi bolestivé. Z jejich závěrů vyplývá, že došlo k poúrazovému šedému zákalu, odchlípnutí sítnice a následně slepotě.

Zmocněnec dítěte pro něj nyní jako odškodné požaduje téměř milion a půl. „S ohledem na následky, které i znalec potvrdil jako nevratné, nezhojitelné a v podstatě nezlepšitelné, by částka měla být minimálně v řádu stovek tisíc korun,“ uvedl zmocněnec Michael Švarc.

Redakce CNN Prima NEWS oslovila očního lékaře Gabriela Hadrávka, který jako problém nevnímá to, že žena dorazila na ambulanci až den poté, co si její dcera poranila oko. Podle něj byla chyba v tom, že neuposlechla doporučení lékařů a svou dceru neodvezla na operaci. „První dny se většinou rozjíždí vnitrooční infekce, která už během tří dnů není řešitelná. Pokud odborník navrhl řešení, tak by měl ten pacient reagovat a poslechnout ho,“ dodal.

Státní zástupce pro obžalovanou ženu navrhuje trest ve výši 6 let odnětí svobody se zařazením do věznice s ostrahou. Za těžké ublížení na zdraví jí ale hrozí až 12 let ve vězení.

Tagy: