V libeňském babyboxu našli chlapečka zabaleného do deky. Dostal jméno po starostovi

Do babyboxu na radnici Prahy 8 někdo v úterý brzy ráno odložil chlapečka. Byl zabalený do šedivé deky s bílými hvězdami a na hlavě měl bílou čepičku se šedivými pruhy. Po starostovi dostal jméno Ondřej. Informoval o tom zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Dvířka babyboxu na radnici v ulici U Libeňského zámku se otevřela krátce po šesté hodině ranní. „Poslal jsem SMS starostovi Prahy 8 Ondřeji Grosovi a ten mi odpověděl za pět minut: ,Jsem u něj! Čekám na sanitku‘,“ popsal Hess v tiskové zprávě. Miminko záchranáři převezli do Fakultní nemocnice Bulovka.

ČTĚTE TAKÉ: Holíková o poporodních depresích: Uvažovala jsem i o babyboxu, přiznala Česká Miss World

O pár minut později politik hlásil, že jde o chlapečka. Zakladatel sítě babyboxů se rozhodl ho pojmenovat Ondřej právě po starostovi. „Malý Ondřej vstoupil do světa v bílé čepičce s šedivými pruhy, zabalený v šedivé dece s bílými hvězdami,“ doplnil Hess.

Chlapec tradičně dostane zlatý novorozenecký dukát, který pro odložené děti připravuje Česká mincovna. „Přiznávám, že z pátého letošního děťátka mám radost. Babybox na Libeňském zámečku je totiž naproti gymnáziu, kde jsem v roce 1965 maturoval,“ svěřil se Hess.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zakladatel babyboxů Hess řekl, čím ho lidé umí naštvat

Kritika babyboxů

V Česku je celkem na osm desítek babyboxů, které mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Babyboxy mají ale i kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Půlročního Tomáše natlačila matka do babyboxu. Primář v reportáži popsal, co se stalo:

Tagy: