Zdrogovaný Ukrajinec zmlátil lékařku a sestřičku v Litoměřicích. Soud ho vyslechl přes video

Soud v Litoměřicích začal projednávat případ zdrogovaného Ukrajince.

Soud v případu útoku v nemocnici

Soud v Litoměřicích začal projednávat otřesný případ zdrogovaného Ukrajince. Ten v tamní nemocnici surově zmlátil sestřičku a lékařku. Znalci mu diagnostikovali psychickou poruchu. Kromě vězení mu hrozí i pobyt v psychiatrické nemocnici. Výslech se v úterý uskutečnil přes videokonferenci z Ukrajiny.

Třiadvacetiletý Ukrajinec Yevhen skočil podle policie v prosinci roku 2021 pod auto. Když ho záchranáři přivezli k ošetření do litoměřické nemocnice, surově napadl lékařku a později i sestřičku, kterou měl nejméně desetkrát udeřit rukou a následně kopnout do oblasti hlavy. Jedné z nich měl dokonce vytrhnout kus vlasů. Agresora před příjezdem policistů zpacifikovali pacienti v čekárně.

ČTĚTE TAKÉ: Žena, kterou manžel nechal znásilňovat, svědčila u soudu. Hrůzy popsala před 51 obviněnými

Litoměřický soud v úterý obžalovaného muže vyslýchal přes videokonferenci přímo z Ukrajiny. „Po uvedeném útoku muž odjel do svého domovského státu, a to z toho důvodu, že mu končilo 90denní vízum,“ řekla pro CNN Prima NEWS samosoudkyně Okresního soudu v Litoměřicích Markéta Bittnerová.

Muž byl v době útoku pod vlivem marihuany a alkoholu. Podle znalců navíc trpí duševním onemocněním. „Chtěl bych se omluvit za to, co jsem učinil. Opravdu si na nic nevzpomínám, byl jsem ve stavu nepříčetnosti,“ uvedl obžalovaný.

Justiční spolupráce s Ukrajinou se kvůli válce protahuje, jinak ale funguje podle předsedkyně soudu dobře. „Je to i velká práce justičního personálu zde na soudě, zejména asistentek. Já sama jsem si ruštinu opravdu musela oprášit,“ řekla předsedkyně Okresního soudu v Litoměřicích Halka Lacinová.

Naopak jiný proces s Ukrajincem je už déle než rok přerušený. „Obviněný z trestného činu znásilnění se vrátil zpět na Ukrajinu, kde nastoupil na frontu,“ řekla Lacinová. Za opilství v případě prokázání viny hrozí mladému Ukrajinci kromě 10letého trestu vězení i pobyt v psychiatrické nemocnici.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Muž měl opakovaně sex s 12letou školačkou. Seznámili se na internetu, dívka souhlasila

Tagy: