Atény v ohrožení. Na předměstí hoří domy, probíhá evakuace desítek tisíc lidí

Dým se valí za starověkým chrámem Parthenon na vrcholu kopce Akropole, když na předměstí Atén 22. srpna 2023 zuří lesní požár.

Požáry v Řecku ohrožují i Atény

Řecké úřady nařídily evakuaci obyvatel na předměstí Atén. Píše to agentura AFP s odvoláním na hasiče. K obydlené části obce Ano Liosia se přiblížil požár a reportér agentury viděl na místě hořící domy. V oblasti bydlí desítky tisíc lidí. Vážná je situace také ve městě Aspropyrgos, které se rovněž nachází nedaleko od Atén. Úřady večer potvrdily informaci o 18 mrtvých při požáru v národním parku Dadia u hranic s Tureckem.

U hlavního města hoří v současnosti dva velké požáry. Jeden u města Fylis, pod které spadá i Ano Liosia, kde žije okolo 25 tisíc lidí. Hoří tam na pohoří Parnitha a oheň podle místních úřadů již zničil několik domů. V oblasti jsou hlášeny výpadky elektřiny i internetu. Hasiči se však snaží zajistit, aby oheň dále nepostupoval od obydlené části obce. Podle tisku však požár nebyl v úterý večer stále pod kontrolou. Další rozsáhlý požár je ve městě Aspropyrgos, které se nachází méně než 20 kilometrů od centra Atén. Oheň tam poničil několik budov a průmyslových závodů. I zde se večer požár stále šířil.

K TÉMATU: Řecko stále sužují lesní požáry. Česko mu pošle na pomoc vrtulník, techniku a 70 hasičů

V souvislosti s požáry za poslední dva dny zemřelo v Řecku 20 lidí. Vládní představitelé potvrdili informace tisku, že v národním parku Dadia byla nalezena těla 18 lidí. Řecká prezidentka Katerina Sakellaropulosová vyjádřila svůj zármutek nad ztrátou životů. Ministr pro migraci Dimitris Kairidis odsoudil počínání převaděčů, kteří podle něj ohrožují životy migrantů.

Situaci na místě popsal agentuře AMNA soudní lékař Pavlos Pavlidis. Podle něj v oblasti záchranáři nalezli 18 těl, a to včetně dvou malých dětí. „Byli nalezeni ve skupinách dvou nebo tří, ve vzdálenosti 500 metrů od sebe, očividně se pokoušeli utéct,“ uvedl Pavlidis. Dodal, že nemůže potvrdit informace některých řeckých médií, že se v oblasti v úterý nalezlo celkem 26 těl.

Podle odpoledního prohlášení hasičů v úterý v zemi vypuklo 65 lesních požárů. Večer zasahovali u 14 velkých požárů. Za nejvážnější označili situaci v Attice, tedy v oblasti kolem hlavního města Atén, a také na severovýchodě země u řeky Evros a u města Alexandrupoli. „Meteorologické podmínky jsou extrémní,“ uvedl mluvčí hasičů Jannis Artopios. Podle něj požáry nabraly během krátkého času „obrovský rozsah“.

Už v pondělí řecké úřady vyzvaly obyvatele i turisty, aby se výnosům o evakuaci podřizovali. V úterý nařídily dalších několik evakuací. Ve městě Alexandrupoli na severovýchodě země byla v pondělí nařízena evakuace nemocnice.

Do Řecka míří nová pomoc z Chorvatska, Německa a Švédska. V úterý odpoledne se do země vydala také výprava českých hasičů, kteří nasadí v zemi i vrtulník Black Hawk. Pomáhat by měli v okolí města Alexandrupoli.

Podle výpočtu deníku Kathimerini od soboty do pondělí požáry zničily v Řecku 435 kilometrů čtverečních území, což je rozloha srovnatelná s Prahou. Největší plocha připadá na severovýchod země.

Tagy: