Řecko stále sužují lesní požáry. Česko mu pošle na pomoc vrtulník, techniku a 70 hasičů

Dobrovolníci na ostrově Rhodos bojují proti požárům.

Čeští hasiči posílají pomoc Řecku

Pozemní tým českých hasičů vyrazí do Řecka na pomoc s likvidací požárů v úterý hodinu po poledni z Podivína na Břeclavsku. Posléze odletí i odřad pro letecké hašení s vrtulníkem Black Hawk, zamíří na letiště Tatoi severně od Atén. Pozemní odřad, který čítá 64 lidí a 33 kusů zásahové a další techniky, by měl do Řecka dorazit ve středu večer. Místo působení bude ještě upřesněno, potvrdila mluvčí hasičů Martina Götzová. Požáry sužují Řecko celé léto, nový požár se v noci z neděle na pondělí rozhořel v oblasti Bojótie západně od Atén, Řekové požádali v pondělí odpoledne o pomoc.

„Řecko požádalo o pomoc s hašením velkých požárů a my reagujeme. Hasiči vyšlou dva odřady: modul pro letecké hašení s vrtulníkem Black Hawk a modul pro pozemní hašení. Celkem asi 70 lidí, přes 30 kusů techniky. Pracujeme na tom, aby co nejrychleji vyrazili,“ napsal ministr Vít Rakušan na své sociální síti.

ČTĚTE TAKÉ: Paktování s Nejedlým? Poslední kapka. Milion chvilek požaduje odvolání Blažka, svolal akci

Hasiči na síti X doplnili, že oba moduly budou přes noc chystat na odjezd. Vedle vrtulníku pošlou Řecku i nádrže, z nichž bude možné hasicí vaky plnit vodou přímo v terénu. „Nasazení odřadu předpokládáme na sedm dní,“ uvedli hasiči. Součástí týmu jsou podle nich i pražští zdravotníci, kteří by měli hasičům zajišťovat podporu.

Následně se k hasičům přidali také pražští záchranáři. „Můžeme potvrdit, že během zítřejšího dne (úterka) vyrazí naši záchranáři a řidiči společně se speciálem Fénix jako součást hasičského odřadu na pomoc do Řecka,“ oznámili večer. Vozidlo Fénix je speciální kamion záchranné služby určený pro situace s větším počtem zraněných, ale může sloužit i jako dočasné útočiště evakuovaných. Pojme až 12 ležících lidí na sklopných lůžkách.

Řecko se potýká s rozsáhlými požáry od poloviny července, kdy zasáhly střední a jižní část ostrova Rhodos. Hořelo například i u severovýchodního řeckého přístavního města Alexandrupoli, kde se ale oheň podařilo dostat z velké části pod kontrolu. Nový požár se v noci na pondělí rozhořel v oblasti Bojótie západně od Atén, další požáry vypukly odpoledne na druhém největším řeckém ostrově Euboia a také v přírodním parku Dadia na severovýchodě Řecka.

Tagy: