Hasiči v Ostravě likvidují požár na vrakovišti. Hasiči radí lidem vůbec nevycházet

V Ostravě hasiči likvidují požár na vrakovišti.

V Ostravě v městské části Mariánské Hory hasiči likvidují požár na vrakovišti. Od 3:00 zde hoří desítky autovraků. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Na místě zasahuje 21 hasičských jednotek. Podle mluvčího hasičů ani po několika hodinách není požár pod kontrolou, nedochází však k jeho šíření.

„Ze Záchranného útvaru v Hlučíně jsme si vyžádali velkoobjemovou cisternu,“ popsali hasiči na Twitteru. Mluvčí hasičů Lukáš Popp pak pro CNN Prima NEWS doplnil, že dosud se požár obešel bez zraněných.

„Nadále provádíme hasební práce, požár pod kontrolou v této chvíli ještě nemáme,“ uvedl. Následně doplnil, že se hasiči snaží dělat proluku mezi materiály. „Tedy mezeru mezi hořícím a nezasaženým materiálem. Zatím se nám ho daří držet v jedné lokalitě a nedochází k jeho šíření,“ pokračoval.

Kvůli hustému kouři, který se z vrakoviště valí, byla na místo přivolána i chemická laboratoř. „Ta provádění měření kouře ve směru jeho proudění,“ uvedl Popp. Podle posledních informací se zdá, že chemici nenaměřili nebezpečný únik chemikálií. Lidé v Ostravě by však neměli větrat ani otevírat okna.

Popp doplnil, že hasiči dosud neví, co požár desítek autovraků způsobilo. „Na místě jsou již naši vyšetřovatelé, kteří se příčinou požáru zabývají,“ dodal.

Hasiči při hašení používají jak vodu, tak pěnidlo. „To přidáváme v určitém procentu a vytváříme takzvané smáčedlo. V určitých místech pokládáme pěnu i na zasažené materiály,“ uvedl Popp. Na místo přijíždějí další cisterny či dobrovolní hasiči. Pro hasiče je zásah velmi náročný hned z několika důvodů.

„Jedním důvodem je slunné a teplé počasí, které dnes panuje. Zároveň je požár doprovázen silným kouřem a hasiči musí mít dýchací techniku. Práce jsou pak doprovázeny silným teplem ze samotného požáru,“ přiblížil situaci Popp s tím, že na hasiče teplo působí hned ze dvou míst. Kolem 13:00 se u vrakoviště střídaly týmy zasahujících hasičů. „Ze stanice v Bílovci bylo dovezeno 6 m³ pěnidla,“ informovali hasiči na Twitteru.

Tagy: