V Praze zřejmě skončí jedna z výhod pro řidiče elektromobilů. Co plánuje zastupitelstvo?

Není to tak dávno, co Norsko vyhlásilo plán prodávat od roku 2025 výhradně bezemisní vozidla.

Dobíjení elektromobilů

Rostoucí ceny energií dopadají i na majitele elektromobilů. Při dalším zdražování by se totiž jejich pořízení nemuselo vyplácet. Ministerstvo dopravy slibuje investice do dobíjecích stanic, v Praze se však pro mimopražské řidiče elektromobilů chystá zásadní omezení.

V České republice jezdí více než 12 tisíc elektromobilů. Rozrostl se i počet dobíjecích stanic a ministerstvo dopravy buduje další. „Máme nachystáno šest miliard korun z evropských fondů na financování dobíjecích hubů. V tuto chvíli by to mělo znamenat, že na dálnicích a hlavních silnicích budou každých 60 kilometrů,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Podle aktuálních cen vychází provoz elektromobilů na 90 haléřů až 1,40 koruny na jeden kilometr, což je méně, než kolik zaplatí řidiči aut se spalovacím motorem. Ceny elektřiny nicméně rostou. Některým řidičům navíc u elektromobilů vadí dlouhá doba dobíjení, která může dosahovat i desíti hodin, pokud se nejedná o rychlonabíječku.

Výhodou pro majitele elektromobilů v Praze je neomezené parkování zdarma. Pro mimopražské řidiče však tento benefit zřejmě skončí. „V tuhle chvíli to je plánováno tak, že by bylo zachováno pro pražské rezidenty a zpoplatněno pro mimopražské,“ řekl starosta Prahy 9 a pražský zastupitel Tomáš Portlík z ODS.

Tagy: