V Rakousku přestavují rodný dům Adolfa Hitlera. Bude z něj policejní stanice

Rodný dům Adolfa Hitlera

Přestavba Hitlerova domu

V rakouském Braunau začala dlouho plánovaná přestavba domu, kde se narodil Adolf Hitler. Místním i celému Rakousku dělá nechtěný Hitlerův památník už desítky let vrásky. Teď by z něj měla být policejní stanice, uvedla ve svém vysílání televize CNN prima NEWS.

„Pro mír, svobodu a demokracii, už nikdy fašismus, připomínající miliony mrtvých“. Tak zní pamětní nápis před domem v Braunau am Inn, kde se 20. dubna 1889 narodil Adolf Hitler. Brzy se z něj možná stane to jediné, co zůstane nezměněno. Informoval o tom například web Dw.com.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brzký zákaz klecového chovu v Česku? Jsme papežštější než papež, tvrdí analytik

Vláda chtěla dům, který 12 let zeje prázdnotou, úplně zbořit. Nakonec se rozhodla takzvaně ho „neutralizovat“, tedy přestavět k nepoznání. „Zásadní pro nás je, aby se neonacisté a podobné skupiny neměli kde scházet, jako se to v minulosti opakovaně dělo,“ řekl předseda rakouské Národní rady Wolfgang Sobotka.

„Strhnout ho není řešení. Je to rodiště, ne místo činu. Potřebujeme rozumné řešení, které všem prospěje a nikomu neublíží,“ míní zastupitel Braunau am Inn Florian Zagler.

Avšak na tom nepanuje shoda. Mnozí by z domu chtěli mít třeba muzeum. Vláda tu ale v pondělí začala budovat policejní stanici. „Je to známka strachu, že sem umísťují policii, protože se bojí, že by tady mohla být neonacistická mládež. A tomu by se mělo zabránit stálou policejní přítomností,“ popsal historik Florian Kotanko.

Rozruch navíc vyvolal čerstvý dokument Kdo se bojí Braunau? Režisér Günter Schwaiger v něm zmiňuje, že Hitler sám chtěl rodný dům přeměnit na administrativní budovu. Rekonstrukce se nakonec nejspíš pěkně prodraží. Z původních pěti milionů eur se už vyšplhala na milionů dvacet.

Tagy: