Brzký zákaz klecového chovu v Česku? Jsme papežštější než papež, tvrdí analytik

V Česku začne zákaz klecových chovů slepic platit v roce 2027, Evropská unie však datum plošného zrušení stanoven nemá.

Klecové chovy v Česku

Česko je papežštější než papež. Zatímco v ČR začne platit zákaz klecových chovů slepic v roce 2027, datum plošného zrušení v Evropské unii je zatím v nedohlednu. Drůbežářská unie tvrdí, že čeští chovatelé proto nebudou konkurenceschopní, a varuje, že za vejce z podestýlky si budou muset Češi výrazně připlatit.

Příkladem může být drůbežářský podnik na Královéhradecku. Chová 200 tisíc nosnic, a to jak na podestýlce, tak i v klecích. Jejich existenci ovšem pomalu odtikávají hodiny, za tři a půl roku budou zrušené. „Zákazníci jdou v 99 procentech po ceně a je úplně jedno, jestli je vejce klecové, bezklecové, jestli je české, polské, litevské, ale hlavně, že je levné,“ řekl pro CNN Prima NEWS ředitel společnosti Vejce Kosičky Jan Pozdílek.

Vyprodukovat jedno vejce z klecového chovu stojí firmu dvě koruny dvacet. To z podestýlky je prý o 50 haléřů nákladnější. „Vajíčko, aby se přestavba vyplatila udělat, by mělo stát od pěti korun nahoru, což je absolutně nereálné,“ pokračoval Pozdílek.

ČTĚTE TAKÉ: Jako Metuzalém. Vědci zjistili věk nejstarší žijící ryby světa, použili speciální test

„Považoval bych za správné a rozumné, aby na standard, tedy omezení nebo zákaz klecového chovu u slepic, přešly všechny státy,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Ministrovo přání ovšem považují za naivní zástupci českých chovatelů. Ti předpokládají, že se na debatu dostane až po volbách do Evropského parlamentu a konec klecí se prý výrazně posune.

„Nějaké reálné datum je od roku 2035. Bohužel, naši dodavatelé budou do té doby v obrovské konkurenční nevýhodě,“ sdělila redakci Gabriela Dlouhá, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie. Agrární analytik Petr Havel ovšem vidí i pozitiva.

„Možná jsme v této chvíli papežštější než papež, ale když to naši drůbežáři zvládnou, tak budeme na situaci dříve a lépe připraveni,“ sdělil pro CNN Prima NEWS. „Dneska předěláváme všechno na bezklecové chovy a než to všechno připravíme, tak přijde nějaký názor a slepice budou běhat jenom na sluníčku,“ doplnil Pozdílek.

Konec klecových chovů už léta platí v Rakousku, v Německu se plánuje od roku 2025. Slováci ani Poláci si zatím pevné datum nestanovili.

Tagy: