Masivní požár haly v Sendražicích způsobil škodu za 15 milionů, odhadují hasiči

Hasiči zasahují u požáru haly

V Sendražicích na Královéhradecku zachvátily plameny skladovací halu o rozměrech 50 krát 20 metrů. Uvnitř byly různé materiály, včetně plastů, olejů a pneumatik. Lidé v okolí měli proto doporučeno nevětrat. Na místo přijelo 11 jednotek hasičů, z toho čtyři profesionální, popsala mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Požár byl nahlášen krátce před 16:30. Hasiči předpokládali, že zásah bude trvat několik hodin. „Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Hala je celá v plamenech, uvnitř to hoří, proto hasební zásah provádíme z vnějšku,“ popisovala v 18:15 Götzová.

Hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích, na místě měli také výškovou techniku. „Obyvatelům v okolí bylo doporučeno místním rozhlasem, aby nevětrali,“ uvedla Götzová.

„Mobilní laboratoř prováděla měření škodlivin v ovzduší v obci Sendražice, žádné nebezpečné hodnoty však naměřeny nebyly,“ uklidnili později hasiči na Twitteru.

Zároveň uvedli, že požár haly byl kolem 20:30 lokalizován. Dohašování a dohled nad požářištěm bude trvat zřejmě několik následujících hodin. „Dohašovali jsme poslední ohniska, pohyb v hale není stále bezpečný, protože hrozí zborcení konstrukce,“ uvedla ve 22:00 Götzová.

„Škoda byla předběžně odhadnuta na 15 milionů korun,“ sdělili hasiči. „Podrobné ohledání požářiště bude zítra (v pátek),“ dodala Götzová.

„Nemohli jsme dlouho dovnitř, protože tam bylo několik rizik. Jednak se začala hroutit konstrukce haly, uvnitř byla svářecí souprava s tlakovými lahvemi, hrozilo tedy nebezpečí výbuchu. Rizikem byla i další skrytá ohniska,“ vysvětlila Götzová.

Letos jde o první velký požár s několikamilionovou škodou v Královéhradeckém kraji. Největším požárem v novodobé historii kraje byl v roce 2007 požár haly textilní továrny Lohmann & Rauscher v Nové Pace na Jičínsku se škodou za 210 milionů korun.

Tagy:
požár hasiči plasty Twitter pneumatiky Královéhradecký kraj požár hala Nová Paka okres Jičín Sendražice Lohmann & Rauscher