Nebezpečná masožravá bakterie se šíří v evropských mořích. Může zabíjet, skrývá se i v jídle

Prázdninovou náladu u Baltského a Severního moře kazí nebezpečná bakterie Vibrio, která se v oblasti šíří. Infekce, kterou způsobují tyto zárodky, mohou být dokonce smrtelné, upozorňuje deník Bild.

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) dokonce vytvořilo interaktivní mapu, která denně ukazuje situaci a podmínky, v nichž se mohou bakterie šířit. Podle ní je nejvíce postiženo právě Baltské moře.

Přestože naměřené hodnoty nejsou příliš vysoké, je třeba v těchto místech dbát zvýšené opatrnosti. Rozhodně by tam lidé neměli chodit plavat s otevřenými ranami, a to ani s malými škrábnutími. Snažte se také, pokud možno, za žádných okolností nepolknout vodu, varuje deník Bild. Tyto patogeny se mohou dostat do těla i v potravě, například v mořských plodech.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozba tetanu je v létě akutnější. Bakterie číhají v prachu, půdě i zvířecích výkalech

Bakterie rodu Vibrio se vyskytují ve sladké i slané vodě. Rychle se množí při teplotě vody vyšší než 20 stupňů. K jejich zvýšenému výskytu v posledních letech výrazně přispívá globální oteplování.

Jaké jsou příznaky infekce?

Bakteriální toxiny, které se dostanou do kůže, mohou vyvolat hnisavé infekce, které se rychle šíří. Postižená místa se často musí ošetřit chirurgicky a může dojít až k amputaci, informuje web Alpha.

Častými příznaky jsou také horečka, zimnice a sepse, tedy otrava krve. V případě, že bakterii spolknete, mohou nastat křeče, nevolnost, zvracení a silný průjem.

V závažnějších případech může dojít i k otravě krve. Pokud sepse není rozpoznána a léčena včas, může vést k mnohočetnému selhání orgánů nebo oběhovému šoku a může být i smrtelná.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Případů žloutenky v Česku rapidně přibývá. Lékaři popsali zásadní důvod, souvisí s jídlem

Tagy: