Válka je hrozná, ale pro armádu je to požehnání, míní experti. Ekonomický profit je značný

Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) a člen sněmovního výboru pro obranu Karel Krejza (ODS)

Co na to vaše peněženka 10.4.2024

Válka je hrozná věc, ale pro armádu znamená v podstatě požehnání. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS se na tom shodli bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) a člen sněmovního výboru pro obranu Karel Krejza (ODS). Zmínili výrazný ekonomický profit.

Skupina Czechoslovak Group loni zvýšila čistý zisk téměř o polovinu na čistých pět miliard korun. Největší prodeje zaznamenala v segmentu vojenské pozemní techniky a munice. Skupině vzrostly také tržby, a to o 71 procent na 42 miliard korun. „Válka je hrozná věc, ale na druhou stranu ekonomický profit firem, které jsou do ní zainteresované, je značný,“ řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pošlete zbraně a zlomíme Putinovi vaz, apeluje Zelenskyj na USA. Připustil prohru celé války

Podotkl, že v porovnání s minulým rokem vzrostly celosvětové výdaje na zbrojení a obranu o devět procent, a to na 2,2 bilionu dolarů. „To jsou astronomické částky, které jsou do vojenské techniky investovány,“ popsal Metnar.

Podobně to vidí i člen sněmovního výboru pro obranu Karel Krejza (ODS). „Armáda opravdu byla Popelka. Dnes se jí dostává nějaké zasloužené pozornosti. My jsme byli na ruské technice. Ta má své za sebou, byla už opravdu zastaralá. Ano, válka je hrozná, ale pro armádu je to v podstatě požehnání, protože zastaralá technika odjela na východ,“ sdělil Krejza.

Dodal, že kdyby nepřišla válka, bylo by to mnohem složitější. „Veřejnost nebyla nakloněná investicím do zbrojního průmyslu. Odvaha politiků se u nás odvíjí od veřejného mínění a ta situace je teď snazší,“ řekl Krejza.

Metnar podotkl, že Česká republika byla z vojenského hlediska dlouhodobě podfinancovaná. „Naše armáda má ještě co dohánět z hlediska budování schopností, abychom si mohli jednou říct, že máme profesionální a dobře vyzbrojenou a vycvičenou armádu, na kterou se můžeme spolehnout,“ sdělil.

Tagy:
válka armáda Lubomír Metnar Karel Krejza Co na to vaše peněženka ruská invaze na Ukrajinu Czechoslovak Group