Pošlete zbraně a zlomíme Putinovi vaz, apeluje Zelenskyj na USA. Připustil prohru celé války

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už potřetí od vypuknutí války navštívil USA (12. 12. 2023).

Ukrajina by mohla prohrát válku s Ruskem, pokud nezíská nové balíky pomoci z USA. V rozhovoru pro CNN to ve středu řekl prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň však dodal, že situace na frontě je stabilizovaná a jakmile armáda získá zbraně a konkrétní politickou podporu od svých partnerů, „zlomí Putinovi vaz“. Schválení podpory v objemu 60 miliard dolarů (přibližně 1,4 bilionu korun) v Kongresu už několik měsíců brání americké vnitropolitické spory.

Zelenskyj poznamenal, že Ukrajina nyní potřebuje i jiné zbraně, než kterých se jí dosud od USA dostávalo. Především jde o střely delšího dosahu nebo více stíhaček F-16, jež už napadené zemi poskytli někteří partneři Spojených států, ale Bílý dům zatím ne. „Nebojte se Ruska, dejte Ukrajině zbraně, které k vítězství potřebuje,“ nechal se slyšet. „Jsme vděční za veškerou pomoc. Pokud ale máme zvítězit nad Putinem a zabránit mu v zatažení světa do třetí světové války, nejsou naše nynější zdroje dostatečné,“ dodal prezident pro americkou CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Obavy z Číny spojily dávné nepřátele. Zabrání nečekaný pakt v čele s USA invazi na Tchaj-wan?

Reagoval rovněž na prohlášení prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, jenž podle deníku The Washington Post odhalil svůj tajný plán, jak do 24 hodin ukončit válku ve východní Evropě. „Návrh spočívá v tlaku na Ukrajinu, aby Rusku postoupila Krym a pohraniční oblast Donbasu,“ píše list. Sám Zelenskyj však k takovým informacím přistoupil spíše opatrně: „Zaznamenal jsem jisté signály v médiích, ale přímo od Trumpa jsem to neslyšel. Neměl jsem proto možnost s ním detaily jeho představy o ukončení války probírat. Pokud ale takovou příležitost dostanu, s radostí s ním na toto téma budu diskutovat.“

Kongres blokuje klíčový balíček

Americká vláda od začátku ruské invaze posílá na Ukrajinu vojenské vybavení ze svých zásob, které pak doplňuje za peníze uvolněné Kongresem. Na konci loňského roku však vyčerpala poslední prostředky, které zákonodárci na tento účel uvolnili, a americká vojenská pomoc je od té doby ochromená.

Návrh, který by vládě poskytl dodatečných 60 miliard dolarů na vojenskou i ekonomickou podporu Ukrajiny, už prošel Senátem, republikánské vedení Sněmovny reprezentantů ho však zatím blokuje.

USA jsou klíčovým spojencem země napadené ruskou armádou a na různé formy pomoci už vyčlenily přes 113 miliard dolarů (více než 2,5 bilionu korun).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prezidentský kandidát Robert Kennedy Jr. míní, že Biden je větší hrozbou než Trump. Co vše řekl v rozhovoru pro CNN

Tagy: