Ukrývala válečné zajatce a ničila nacistům vlaky. Zemřela „Lidla“, nejstarší česká odbojářka

Ve věku 102 let zemřela v pondělí účastnice domácího protiněmeckého odboje Ludmila „Lidla“ Slavíková. S manželem se za války podílela na sabotážích na železnici či ukrývali válečné zajatce. V odbojové činnosti pokračovala i v době, kdy byla těhotná. O úmrtí Slavíkové informovala na svém webu Československá obec legionářská (ČsOL), podle které byla nejstarší válečnou veteránkou v Česku.

Slavíková se narodila roku 1921 ve Vysokém Mýtě. Jako celoživotní trampka si vysloužila přezdívky Lidla či Nanučka. Její manžel Josef, se kterým žila v Chocni na Orlickoústecku, byl šerifem nedaleké trampské osady Kamarád.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Byli jsme nejlepší na světě. Fotbalisté ale trpěli v lágrech, Bican u lopaty, říká Zikmund

Během druhé světové války se manželé Slavíkovi zapojili do domácího odboje. Byli napojeni na trampskou odbojovou skupinu Bílá růže. Spolupracovali s partyzány, podíleli se na ničení ložisek železničních vagonů a na své chatě ukrývali uprchlé válečné zajatce, uvádí ČsOL. Slavíková později v dětském kočárku ukrývala ilegální letáky, které rozvážela po Chocni a okolí.

I ve vysokém věku se ráda vracela do stejnojmenné osady u vodopádu Kamarád v údolí Divoké Orlice. Zapojila se do projektu Péče o válečné veterány Československé obce legionářské. Poslední rozloučení se uskuteční v pátek 29. prosince v úzkém rodinném kruhu bez účasti veřejnosti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidé si musí uvědomit, co byl odboj. Mašíny ovlivnili i Píka a Horáková, říká odborník

Tagy:
historie smrt veterán lidé odboj Druhá světová válka Ludmila Slavíková