Hořela slavná francouzská katedrála: Oheň zasáhl její věž, rozsah škod i příčina se zjišťují

Ve Francii ve městě Rouen hoří katedrála.

Hoří věž katedrály v Rouenu

V katedrále v Rouenu na severu Francie ve čtvrtek vypukl požár, hořela jedna z věží. Po asi 90 minutách se ale hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu. Na sociální síti vznik požáru oznámil starosta města Nicolas Mayer-Rossignol. Rozsah škod i příčina se zjišťují. Všichni přítomní se z katedrály bezpečně evakuovali. Kolem páté hodiny odpoledne hasiči oficiálně prohlásili požár za uhašený, píše Le Monde.

Věž katedrály v Rouenu se podle agentury Reuters už několik týdnů opravuje a v době vzniku požáru ji obklopovalo lešení a částečně zakrývala bílá plachta. Stephane Gouezec z hasičského sboru médiím řekl, že zdroj požáru byl lokalizován právě v rekonstruované věži. Riziko rozšíření plamenů je podle něj nízké, protože požár vypukl v místě, kde převažuje kov.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slyšeli zoufalé volání o pomoc. Plameny nám ale odřízly cestu, vzpomíná hasič na tragický požár

Na záběrech televizní stanice BFM byl vidět černý dým stoupající z jedné z věží a dav kolemjdoucích, kteří události přihlíželi. „Veškeré dostupné prostředky byly mobilizovány. Děkujeme za usnadnění jejich zásahu,“ napsal na sociální síti X starosta města Nicolas Mayer-Rossignol.

Státní zastupitelství v Rouenu uvedlo, že „probíhá vyšetřování s cílem zjistit příčiny požáru“, píše Le Monde. Hasiči jej podle listu prohlásili okolo 17. hodiny za uhašený. „Děkuji všem zmobilizovaným veřejným službám, které umožnily předejít mnohem horší katastrofě,“ uvedl starosta města na síti X.

Katedrálu v Rouenu po celém světě proslavily zejména obrazy francouzského impresionisty Claudea Moneta. Budova se nachází v chráněné zóně města a od druhé poloviny 19. století je historickou památkou.

Požár jiné slavné památky zažila Francie v roce 2019, kdy v Paříži plameny zničily velkou část slavné katedrály Notre-Dame.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ohnivé peklo ohrožovalo Čechy v Turecku. Dusili jsme se v kouři, cesty byly zavřené, tvrdí

Tagy:
požár Francie Rouen Katedrála Notre-Dame Nicolas Mayer-Rossignol