Ohnivé peklo ohrožovalo Čechy v Turecku. Dusili jsme se v kouři, cesty byly zavřené, tvrdí

Požár u tureckého města Selçuk

Požár v Turecku ohrožuje české turisty

Požáry, které se v sobotu rozhořely v Turecku, se podle místních médií podařilo dostat pod kontrolu. Plameny přitom ohrožovaly i hotely, kde byli ubytováni turisté z Česka. Ti se prý dusili v kouři a dostali instrukce, že případně mají jít do vody.

U tureckého města Selçuk na Egejské riviéře se v sobotu rozhořel oheň. Plameny se přiblížily k hotelům, kde dovolenou tráví i turisté z Česka. Podle tureckých médií začalo hořet v sobotu odpoledne. „Tady se proslýchá, že nějaké ohníčky byly v lesích už v jedenáct, ale nikdo to neřešil. Až v 17 hodin to bylo vidět už z našeho pokoje a strašně rychle se to šířilo,“ popsala pro CNN Prima NEWS Pavlína Vavříčková, která v letovisku tráví dovolenou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slyšeli zoufalé volání o pomoc. Plameny nám ale odřízly cestu, vzpomíná hasič na tragický požár

Plameny se poté přibližovaly ze všech stran. „Hořelo kolem dokola, všechny cesty byly uzavřené,“ popsala česká turistka. Dodala, že chtěli odjet už odpoledne na vlastní pěst. To ale nešlo, protože oheň se dostal přes kopec. „Dusili jsme se v kouři, vzali nás jen na pláž. Dostali jsme instrukce, že případně máme jít do vody,“ uvedla.

Podle informací tureckého webu ntv.com jsou však již nyní požáry pod kontrolou. „V celém Turecku v sobotu vypuklo celkem 44 požárů, z toho 30 ve venkovských oblastech a 14 v lesních porostech. Většinu požárů se podařilo dostat pod kontrolu a uhasit. V neděli v časných ranních hodinách se podařilo dostat pod kontrolu také požáry v okresech Selçuk a Menderes v Izmiru,“ uvedl zmíněný web. V regionu prý ještě pokračují ochlazovací práce.

„Zásahy u požárů v Selçuku a Menderesu pokračují, ale jsme každým okamžikem dál. V ohrožení není žádné letovisko,“ uvedl ministr zemědělství a lesnictví İbrahim Yumaklı podle webu sondakika.com. Dodal, že požáry se daří dostat pod kontrolu i díky leteckému hašení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na Náchodsku vybuchl dům. Na vině má být vadná fotovoltaika, na místě zasahovali hasiči

Tagy: