Bára bojuje s nádorem na mozku. Svého snu o cukrařině se však drží, a to hlavně o Vánocích

Před dvěma lety dostala Bára Maťovčíková náhlý epileptický záchvat, který způsobil zhoubný nádor na mozku. Odoperovat se ho nepodařilo, mladá dívka proto musela podstupovat chemoterapie a její vzhled se úplně změnil. Nepřestala ale bojovat. Momentálně se jako většina lidí připravuje na Vánoce. O jejím příběhu informoval web Deník.cz.

Bára Maťovčíková mívala sen o vlastní cukrárně. Pak ale přišla krutá diagnóza a ona musela své síly zaměřit na boj se zákeřnou nemocí. Vášeň pro pečení ji ale neopustila a s rodinou se nyní připravuje na nadcházející vánoční svátky. „Nejdůležitější ingrediencí při pečení je láska, protože ve stresu se nedá péct,“ řekla webu Deník.cz 26letá dívka s tím, že při pečení je potřeba mít klid a pohodu.

I přes svůj nelehký osud si však vánoční pečení nesmírně užívá. Svěřila se například, že vánočku připravují s maminkou dva dny. „Vánočky podle rodinné tradice pečeme až ráno na Štědrý den. Těsto ale zaděláváme už večer, v noci se o něj ještě postaráme, prohněteme, aby bylo dobře vykynuté. Následně pleteme z devíti pramenů naráz, což nás naučila naše babička,“ vysvětlila rodinný zvyk.

U Maťovčíkových pak nechybí ani cukroví, kterého je každý rok minimálně šest druhů. „Máme oblíbené druhy cukroví, které pečeme každý rok, a vždycky zkoušíme i něco nového. Důležité ale hlavně je použít kvalitní suroviny, a hlavně péct na čistém plechu bez pečicího papíru a jiných podložek,“ dodala Bára, která se těší na Vánoce i na odpočinek u pohádek.

Bára bojuje dál

Jak již dříve napsal Prostějovský Večerník, kromě pečení dělají Báře radost hlavně okamžiky strávené v přírodě, focení a malování. Od operace rovněž každý den cvičí a píše knihu o tom, co zažila. „Nejvíce mě ovšem naplňuje cukrařina a pečení dortů. S jedním ze svých výtvorů jsem se účastnila i Moravského cukrářského šampionátu v Olomouci, kde jsem si poměřila síly s profesionály a získala nové přátele,“ zmínila se dívka.

Barbora Maťovčíková dle webu Expres získala na sociálních sítích velkou základnu podporovatelů, kteří jí drží palce. A přestože vyhlídky nejsou zrovna růžové, bojuje dál. „Moje zhoubné buňky na nádoru jsou velice aktivní na okrajových částech,“ svěřila se Bára již dříve na Instagramu. Právě tam svůj boj s rakovinou dokumentuje. Postupné ztrácení vlasů i radost z čerstvě narostlého chmýří. Těžkosti spojené s medikací, otoky obličeje, ale i další záležitosti, na které nemůže být předem připraven nikdo.

Tagy:
rakovina Vánoce nádor diagnóza pečení Bára Maťovčíková