Večeřová: Hrozí nedostatek některých potravin. Kolik bude stát chleba, ani nechci tipovat

Co na to vaše peněženka 5.9.2022

Potravinářství by mělo být vypnuté jako poslední, uvedla jasně prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová v pořadu Co na to vaše peněženka. Varovala, že kvůli vyhláškám může chybět stále více potravin. Cenu za chleba si už ale ani netroufá odhadovat.

„Bohužel je to tak, že některé potraviny dochází. V souvislost s vyhláškou o krizové situaci v oblasti plynárenství došlo k tomu, že v průběhu června začaly některým firmám přicházet dopisy od distributorů, že vzhledem k situaci, která je, budou přiřazeni k méně citlivé kategorii, tedy z kategorie C do kategorie D,“ popsala Večeřová.

Právě tato změna je podle prezidentky Potravinářské komory velký problém. Nemusí být k dostání některé potraviny jako například müsli. „Domnívám se, že potravinářství by mělo být vypnuté jako poslední,“ uvedla v pořadu Co na to vaše peněženka Večeřová.

Krmiva pro zvířata

Mnohým lidem podle ní nedochází, že trh je potřeba zásobovat. „Je potřeba také vyrábět krmiva, aby bylo čím nakrmit hospodářská zvířata, ale i zvířata, která máme doma,“ pokračovala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Proto Potravinářská komora začala jednat s ministerstvem průmyslu a obchodu i ministerstvem zemědělství. „Celý potravinářský průmysl musí být zařazen do kategorie D, protože z doby covidu víme, že když se zavřou hranice, každý stát se bez ohledu na jednotný trh začne starat především sám o sebe,“ varovala. Věří však, že jednání s resorty bude úspěšné.

Ohledně růstu cen potravin už tak optimistická není. „Neodvážím se tipnout, kolik bude stát chleba. Když jsme říkali, že se potraviny zvednou o 30 procent, v polovině roku šly ceny nahoru daleko víc,“ připomněla.

Na vině jsou rostoucí náklady potravinářů. „Zvedly se o 80 až 100 procent. Potravináři je nejsou schopni promítnout do konečných cen, protože to by bylo neprodejné,“ dodala prezidentka Potravinářské komory Večeřová.

Tagy:
jídlo chléb Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Potravinářská komora České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky