Blažek chce zastropovat výrobní marže u energií. Plošné opatření by ale poškodilo trh

Petr Fiala a Pavel Blažek

360° (829)

S ostrou rétorikou a návrhem na zastropování výrobních marží vystoupil nedávno ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Jeho návrh se zaměřuje na současnou energetickou krizi, před kterou varuje. Ekonomové oslovení redakcí CNN Prima NEWS ale zůstávají skeptičtí, protože plošný návrh by mohl poškodit českou ekonomiku a pokřivit trh.

Ministr Blažek v Poslanecké sněmovně v minulém týdnu řekl, že společenská situace a atmosféra je nejdramatičtější od roku 1989. Pokud se podle něj nevyřeší energetická krize, tak je ohrožen politický systém této země. Sám navrhl možnost, jak podobnému osudu předejít – podívat se na zastropování výrobních marží. „Daně se vyberou až moc pozdě. Lepší je zastropovat, budeme tomu říkat marže obchodníků a některých distributorů. Jde o to, aby ty peníze zůstávaly u lidí,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Blažek se tak chce vyhnout tomu, aby se v krizové době nařizovaly maximální ceny produktů nebo se sahalo na zisky společností. „Dá se podle mého názoru, a snad to půjde i po té právní stránce, zastropovat to, čemu se říká výrobní marže. To znamená, že by nemusely vznikat ani spory o náhrady škod, protože na něco jako zisk neexistuje podle mého názoru právní nárok,“ řekl v  projevu ve Sněmovně Blažek, který už návrh odeslal premiérovi Petru Fialovi.

Ekonomové oslovení redakcí CNN Prima NEWS ale neoplývají takovým nadšením. Podle analytika České spořitelny Michala Skořepy mluví ministr spravedlnosti o uplatnění věcného usměrňování cen podle zákona o cenách. Zákon připouští úředně nařízený postup při tvorbě nebo kalkulaci ceny, včetně zahrnování přiměřeného zisku do ceny. Takový zásah by však podle Skořepy byl vhodný jen v oblasti s nedostatečným stupněm hospodářské soutěže.

Řešení musí najít Evropa

„Jednou takovou oblastí jsou teď dodávky plynu. Uplatnění stropu na marže nebo ceny plošně v celé ekonomice bych považoval za nesmyslně složité a neefektivní úřední svazování ekonomiky,“ řekl pro CNN Prima NEWS Skořepa.

Ani poradce premiéra a hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček nevidí navrhované řešení ministra Blažka jako efektivní. Podle něj by se měla energetická situace řešit na mezinárodním poli spolu s evropskými partnery. Právě tam lze totiž najít příčiny vysokých cen energií.

Národní návrhy podle Křečka vždy narazí u ostatních států. „Země totiž současnou situaci zvládají rozdílně. To bude následně způsobovat velkou změnu na trhu, kdy někteří budou konkurenceschopnější kvůli levnějším energiím. Osobně se domnívám, že podobná národní řešení budou narážet na odpor Evropské unie. Bude se muset nalézt evropské řešení, které by bylo pro všechny země podobné,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Tagy: