Noc v Discolandu Sylvie: Divoké historky z Jonákova klubu ožívají v podání DJů a pornohvězd
chléb
Výpis příspěvků ke štítku „chléb“
Celiakie je celoživotní diagnóza, ale nepředstavuje stigma, říkají odborníci
V Česku žijí desítky tisíc celiaků. Pokud bychom měli jejich počty uvést konkrétněji, pak si můžeme pomoci daty z loňského roku, kdy v Česku žilo téměř 30 tisíc lidí s touto diagnózou. Lidí s vrozenými dispozicemi je ovšem několikanásobně více. Někteří nemoc, která se mimojiné projevuje nesnášenlivostí lepku, odhalí na základě závažných příznaků, u jiných se navenek neprojeví vůbec. Co ovšem diagnózu pomáhá snášet výrazně lépe, je fakt, že pacienti už dávno nejsou omezeni výběrem bezlepkových produktů. Na trhu je dostatek zboží, z něhož lze vybírat.
Policie kvůli dotaci na linku na toastový chléb stíhá dva lidi a firmu. Zřejmě spadá do Agrofertu
Policie obvinila jednu firmu a dva lidi z dotačního podvodu při žádosti o dotaci na inovační linku pro výrobu toastového chleba. Škodu vyčíslila na 100 milionů korun. V tiskové zprávě o tom v pátek informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej, jména stíhaných neuvedl. Stamilionovou dotaci na linku však získala v roce 2018 od ministerstva průmyslu a obchodu firma Penam ze skupiny Agrofert, kterou bývalý premiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš vložil do svěřenských fondů. Agrofert uvedl, že při dotaci na linku na toastový chleba postupoval v souladu se zákonem a dotačními pravidly.
PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jak chléb od revoluce zdražil. Za mzdu si jich ale koupíme víc
Chléb je pro řadu domácností naprosto klíčovou základní potravinou. V posledních letech ale došlo ke zdražování pečiva a vyšší cenovka se nevyhnula také jemu. V tabulce se můžete podívat, jak se cena měnila od revolučního roku 1989 až po současnost. I přes vyšší zaplacenou částku si ale dnes můžeme pořídit více chlebů, než tomu bylo na konci osmdesátých let minulého století.
Čechům na dovolené chybí hlavně chléb a pivo. Muži po návratu obvykle hned zamíří do hospody
Většina z nás to zná – přijedete domů z dovolené a lednička je prázdná. A tak první věc, kterou je třeba udělat, je jít nakoupit potraviny. Podle průzkumu pro Penny Market nám na dovolené nejvíce chybí české pečivo a chléb. Hned po nákupu míříme na návštěvu za rodiči nebo na čepované pivo. A samozřejmě i do práce, návrat do ní má být ovšem podle odborníků pozvolný.
Pečivo nezlevní, přestože ceny obilí padají, hlásí pekaři. Ekonomové je viní z prospěchářství
Žně jsou za dveřmi a zemědělci očekávají dobré výnosy. Trápí je ale nízké výkupní ceny. Svaz pekařů rovnou hlásí, že se zlevnění pečiva nedočkáme. Někteří ekonomové pekaře kritizují, že ceny drží vysoko, protože vědí, že se jejich výrobky nedají dovézt.
Ústí nad Orlicí uchvátila chlebíčková slavnost. V nabídce byly i sladké kusy s rebarborou
Obložený chlebíček je bezesporu česká klasika. Však ho také vymyslel Čech, majitel kdysi velmi oblíbeného pražského lahůdkářství Jan Paukert, a to před více než 100 lety. Známá lahůdka na oblíbenosti věkem nijak neztrácí, naopak, dokonce jde s dobou a promítají se do ní moderní trendy. Mnoho variant, dokonce i ty sladké, mohli ve čtvrtek ochutnat návštěvníci chlebíčkové slavnosti v rodišti tvůrce obloženého chlebíčku, v Ústí nad Orlicí.
Budou ceny potravin dál klesat? Česko je v Evropské unii premiantem, ocenil Křeček
V meziročním srovnání už desátý měsíc v řadě klesají ceny potravin a rozhodně ne o málo. Celkově jsou zemědělské výrobky oproti loňsku téměř o pětinu levnější, vlivem čehož klesají i cenovky v obchodech. Podle ekonomů se konečně vracíme k normálu i přesto, že na pultech mají některé potraviny pořád co dohánět.
Zelenskyj v krytu přežíval na okoralém chlebu. Zežloutl a podobal se mrtvole, líčí novinář
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v prvních týdnech války podobal chodící mrtvole, téměř nespal a v bunkru, kde se ukrýval, přežíval na sladkostech, masu z konzervy a okoralém chlebu. V nové Zelenského biografii to popsal novinář amerického týdeníku Time Simon Shuster, který s ukrajinským prezidentem a jeho týmem na začátku ruské invaze na Ukrajinu strávil nějakou dobu. Úryvek z knihy zveřejnil britský list The Telegraph.
Větší problém než drahé energie je málo zaměstnanců. Pekárny mohou zavírat, varoval expert
Daleko větší problém než vysoké ceny energií je shánění zaměstnanců do pekáren. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý. Varoval také, že pekárny kvůli tomu mohou zavírat. Zároveň podotkl, že většina pekáren nemá prostředky na investice do nových technologií a v porovnání s evropským standardem jsou pozadu až o 12 let.
Cena surovin klesá, pečivo i tak dál zdražuje. Něco je špatně, kritizuje Prouza
Cena pšenice klesá, bochník chleba přesto stojí stále více. Očekáváme, že pečivo zlevní, řekl pro CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň. Podle majitele společnosti Delta Jaroslava Chochole za to mohou také mzdy.
Poctivá práce podle tradičního receptu: Jak Tisou provoní čerstvý chléb z bukových necek
Upéct poctivý a skutečně dobrý chleba není nic jednoduchého. Své o tom ví každý, kdo to někdy zkoušel. V severočeské Tisé každý týden vzniká chléb vyráběný tradiční technikou, která už u nás není běžně k vidění, bez pomoci jakéhokoli přístroje. Povolená je jen pec, i ta ale musí být pěkně po staru vytápěná dřevem.
Více než polovina Čechů nakupuje v zahraničí, nejčastěji v Polsku. Kolik a na čem ušetří?
Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků nakupuje v zahraničí více než polovina Čechů. Celkem ročně lidé v cizině utratí 55 miliard korun. A ve státním rozpočtu kvůli tomu chybí více než 10 miliard z DPH a spotřební daně. Nejčastější destinací je pro občany tuzemska Polsko, kde nakupoval i štáb CNN Prima NEWS.