
Jak se ubránit útočníkovi s nožem? Odborník popsal, co je v krizové situaci nejdůležitější
Vědci tvrdí, že přišli na to, jak uvařit dokonalé vejce, píše agentura AP. Takové vajíčko má sametový žloutek v kombinaci s měkkým, pevným bílkem. Dosáhnout této rovnováhy může být ale výzvou, protože žloutek se vaří při nižší teplotě než bílek. Vaření vejce natvrdo může vést ke žloutku připomínajícímu křídu, zatímco pomalé vaření na mírném ohni může z bílku vytvořit nedovařené želé.
Vnitřnosti, červy nebo podivně zapáchající polévky. Takové jsou podle gastronomického průvodce Taste Atlas nejhorší pokrmy z celého světa. Žebříčku vévodí zejména skandinávská a asijská kuchyně. Mezi sto nejhorších jídel se ale dostali i tři čeští zástupci. Uživatelům nechutnaly například suchary, pomazánkové máslo nebo chlebová polévka.
Mouku z moučných červů by již brzy mohly obsahovat potraviny jako chleba, housky nebo těstoviny. Její použití v potravinářství schválila 20. ledna Evropská komise. O nařízení, které využívání prášku z larev potemníka moučného povoluje, informuje web EuNews.
Český důchodový systém nemůže v současné podobě dlouhodobě fungovat, shodli se ve vysílání CNN Prima NEWS ekonomové Lukáš Kovanda a Petr Bartoň, podle kterého bychom neměli spoléhat, že nám důstojný důchod zajistí stát. Kovanda tvrdí, že kdo nechce prožít stáří o suchém chlebu, měl by si začít spořit.
Dražší mléko, vejce i chleba. Slováci podle statistik platí za jídlo více než my. A to i přesto, že se u nich DPH u základních potravin od nového roku snížilo na pět procent. Ekonomové upozorňují, že zdražení u nás – v porovnání s ostatními státy V4 – nebylo tak hrozné.
Tu naléhavou otázku řeší v první den nového roku skoro každý: Jak se zbavit kocoviny? Po silvestrovských oslavách by vám mohla pomoci věda. Alespoň podle slavné britské doktorky Zoe Williamsové, která v rozhovoru pro Daily Mail tvrdila, že na nejhorší bolehlav platí speciálně upravený sendvič.
K oslavám příchodu nového roku, ale i k jakékoliv jiné slavnostní události si Češi neodmyslitelně chystají chlebíčky. Na výběr mají z pestré škály druhů: od klasických s bramborovým salátem a vajíčkem, přes ty „à la krab“ až po modernější a lehčí verze s avokádovou pomazánkou či tou z červené řepy. Tyto chuťovky si oblíbili i velikáni českého filmového plátna za první republiky: Vlasta Burian, Jan Werich a Jiří Voskovec či operní pěvkyně Ema Destinnová. Který je váš nejoblíbenější? Hlasujte v anketě.
Brutální incident se odehrál minulou neděli v jedné z prodejen v Písku. Dvaatřicetiletý muž nejprve slovně i fyzicky napadl jiného zákazníka a poté při pokusu odejít bez placení na ulici napadl majitele obchodu i jeho manželku. Poté zranil i zasahujícího policistu. Nyní mu hrozí až desetileté vězení.
V Česku žijí desítky tisíc celiaků. Pokud bychom měli jejich počty uvést konkrétněji, pak si můžeme pomoci daty z loňského roku, kdy v Česku žilo téměř 30 tisíc lidí s touto diagnózou. Lidí s vrozenými dispozicemi je ovšem několikanásobně více. Někteří nemoc, která se mimojiné projevuje nesnášenlivostí lepku, odhalí na základě závažných příznaků, u jiných se navenek neprojeví vůbec. Co ovšem diagnózu pomáhá snášet výrazně lépe, je fakt, že pacienti už dávno nejsou omezeni výběrem bezlepkových produktů. Na trhu je dostatek zboží, z něhož lze vybírat.
Policie obvinila jednu firmu a dva lidi z dotačního podvodu při žádosti o dotaci na inovační linku pro výrobu toastového chleba. Škodu vyčíslila na 100 milionů korun. V tiskové zprávě o tom v pátek informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej, jména stíhaných neuvedl. Stamilionovou dotaci na linku však získala v roce 2018 od ministerstva průmyslu a obchodu firma Penam ze skupiny Agrofert, kterou bývalý premiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš vložil do svěřenských fondů. Agrofert uvedl, že při dotaci na linku na toastový chleba postupoval v souladu se zákonem a dotačními pravidly.
Chléb je pro řadu domácností naprosto klíčovou základní potravinou. V posledních letech ale došlo ke zdražování pečiva a vyšší cenovka se nevyhnula také jemu. V tabulce se můžete podívat, jak se cena měnila od revolučního roku 1989 až po současnost. I přes vyšší zaplacenou částku si ale dnes můžeme pořídit více chlebů, než tomu bylo na konci osmdesátých let minulého století.
Většina z nás to zná – přijedete domů z dovolené a lednička je prázdná. A tak první věc, kterou je třeba udělat, je jít nakoupit potraviny. Podle průzkumu pro Penny Market nám na dovolené nejvíce chybí české pečivo a chléb. Hned po nákupu míříme na návštěvu za rodiči nebo na čepované pivo. A samozřejmě i do práce, návrat do ní má být ovšem podle odborníků pozvolný.