Velbloud a klokan k večeři. Ruští vojáci údajně pojídají v zoufalosti zvířata ze zoo

Ruské vojáky v Doněcké oblasti měl hlad donutit k tomu, aby snědli zvířata v zoologické zahradě. Informovali o tom zachránaři z městečka Jampil, kde měli Rusové porazit hned několik kusů zvířat včetně velblouda nebo klokana. Ukrajinská armáda území před časem osvobodila.

Městečko Jampil v Doněcké oblasti, kde žily před válkou zhruba dva tisíce lidí, se Ukrajincům podařilo osvobodit 30. září. Záchranáři deset dní poté při jeho prohledávání objevili hrozivou scénu na místě, kde to nikdo z nich nečekal – v tamní zoologické zahradě.

Ukázalo se, že Rusové při okupaci Jampilu zjevně živořili v otřesných podmínkách a trápil je především hlad. Vojáci se proto rozhodli vniknout do malé zoo a porazit v ní hned několik zvířat. Ukrajinci informovali, že po zoologické zahradě nalezli rozházené kosti a kusy masa.

Podle záchranářů se Rusové dopustili krutého činu, když v Jampilu zabili a snědli dva velbloudy, klokana, bizona, osly, několik selat, pštrosy, a dokonce i vlky. U některých zvířat ale není jasné, zda je Rusové zkonzumovali, anebo zemřela hladem.

„Orkové snědli mnoho zvířat,“ uvedl jeden z dobrovolných záchranářů, přičemž použil pojem, kterým Ukrajinci označují ruské okupanty.

„Byl tady bizon, který pobíhal po vesnici, pak ho zabili a snědli. Některá zvířata utekla, po okolí běhají poníci, snažíme se je zachránit,“ dodal. Informovala o tom ukrajinská internetová televize Espreso TV.

Úřady se chtějí případem nadále zabývat, záchranáři nyní na místě shromažďují stopy. Zbylá zvířata, která ušla žaludkům Rusů, byla převezena do města Dnipro.

Tagy: