Střepy létaly desítky metrů, poničily bar i auta. Svědkyně popsala výbuch obchodu v Hradci

Vznícení výparů při výrobním procesu mohlo být příčinou pondělního výbuchu obchodu v centru Hradce Králové, který nabízí mimo jiné produkty z technického konopí. Dva lidé po explozi skončili s popáleninami v nemocnici. Kusy skla létaly při explozi desítky metrů daleko a podle svědků bylo štěstí, že nebyl zraněn nikdo další.

Po explozi provozovny na královéhradecké Dukelské třídě policisté zahájili úkony v trestním řízení. Právní kvalifikace incidentu momentálně zní obecné ohrožení z nedbalosti.

„Neznámému pachateli hrozí až pětiletý pobyt ve vězení. Co bylo příčinou výbuchu, je předmětem dalšího vyšetřování, nicméně v současné době můžeme vyloučit, že v provozovně docházelo k nelegální činnosti,“ sdělila policejní mluvčí Šárka Pižlová.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie na Znojemsku. Rodinným domem otřásl výbuch, hasiči vyprostili jednoho mrtvého

Policie zatím potvrdila, že se nejednalo o výbuch plynu. Štábu CNN Prima NEWS se podařilo zjistit, že nemělo jít ani o zkrat jiného přístroje, ale o nehodu při výrobním procesu. Podle ženy, která obchod přijela zkontrolovat a zajistit, se měly vznítit látky na výrobu místních produktů.

„Přístroj ne, ale výpary. Není to nic, co by neměly dělat, ale je to bohužel blbá shoda náhod všechno. Oni s tím normálně pracují, ale bohužel asi někde uniklo větší množství té látky,“ uvedla známá provozovatele.

„Došlo ke zranění dvou mužů, kteří utrpěli popáleniny různého stupně. Jeden z nich byl letecky transportován do popáleninového centra v Praze a druhý byl po ošetření našimi posádkami transportován do fakultní nemocnice v Hradci Králové,“ řekl na místě zásahu mluvčí záchranářů Ivo Novák.

Podle svědků bylo velké štěstí, že výbuch nezranil nikoho dalšího. „Zrovna pršelo a na zahrádce restaurace nikdo nebyl. My jsme vyběhli ven a jenom jsme slyšeli ránu. Koukala jsem na ten krámek a ne, že by hořelo, byl tam jen dým. Poničilo nám to bar. Po zahrádce samé střepy. I v baru jsme měli docela velké kusy,“ popsala svědkyně Jana Brejchová.

Kromě samotné provozovny a restaurace exploze poničila dvě auta i několik oken a výloh v okolí. Škoda bude pravděpodobně v řádu statisíců korun.

Tagy: