Velká výměna zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou. Na svobodu míří ženy i obránci Mariupolu

Jeden z propuštěných ukrajinských zajatců

EXKLUZIVNĚ: Štáb CNN natáčel ve nemocničním vlaku, který vozí zraněné vojáky z ukrajinské froty

Rusko a Ukrajina si vyměnily válečné zajatce, obě strany propustily 103 lidí. S odkazem na ruské ministerstvo obrany o tom informovala agentura Interfax. Podle prohlášení Moskvy se domů vrátili ruští vojáci zajatí v Kurské oblasti, kam ukrajinská armáda překvapivě vpadla letos na začátku srpna.

Výměnu zajatců - druhou během dvou dnů - potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Ještě 103 vojáků se podařilo vrátit na Ukrajinu z ruského zajetí,“ napsal Zelenskyj na sociální síti. Upřesnil, že jde o 82 vojínů a poddůstojníků, k tomu 21 důstojníků, a to včetně obránců Mariupolu, příslušníků národní gardy, pohraničníků a policistů. Poděkoval týmu, který má na starosti výměny zajatců, za „tak dobré zprávy pro Ukrajinu“.

Výměnu 206 zajatců zprostředkovaly Spojené arabské emiráty (SAE). Podle tamní agentury WAM tak učinily již poosmé, poznamenala agentura Reuters.

„Dne 14. září se po vyjednávání z území kontrolovaného kyjevským režimem vrátilo 103 ruských vojáků zajatých v Kurské oblasti. Výměnou jsme předali 103 válečných zajatců ukrajinských ozbrojených sil,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany v prohlášení.

Všichni ruští zajatci jsou podle Moskvy momentálně v Bělorusku. Čeká je přesun do Ruska, kde se o ně postarají lékaři.

Ukrajina a Rusko si zajatce vyměnily i v pátek, kdy se domů z obou táborů vrátilo 49 lidí včetně civilistů. Server RBK-Ukrajina k tomu podotkl, že se jednalo o 56. výměnu od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022 a že se z ruského zajetí vrátilo 3569 Ukrajinců a Ukrajinek.

Ukrajinský koordinační štáb upozornil, že tato výměna zajatců byla výjimečná tím, že se poprvé po dlouhé době podařilo osvobodit z ruského zajetí i ženy; mezi osvobozenými je jich 23. Jde hlavně o civilistky, které Rusové nezákonně uvěznili ještě před vypuknutím války, ale také o vojákyně z někdejšího pluku, nynější brigády Azov, které v zajetí strávily více než dva roky, poznamenal list Ukrajinska pravda.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec podle médií uvedl, že zdravotní stav osvobozených krajanů je velmi vážný, mnozí v ruském zajetí zhubli o desítky kilogramů.

Tagy: